Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cigareta v posteli = požár

Dne 7. 4. 2007 kolem 22:30 hod. došlo k požáru v městské části Zlína v Lužkovicích. Obyvatel místního domku, který byl zřejmě pod vlivem alkoholu, usnul při kouření cigarety na posteli, kde později z nedopalku vznikl požár.

Sousedé v okolí nejdříve ucítili kouř a v zápětí i zpozorovali požár, ihned zavolali na tísňovou linku a běželi svému sousedovi na pomoc. Polili si oblečení vodou proti účinkům tepla a plamenů a vběhli do zcela zakouřeného domku.

Na posteli svého souseda nenašli, ten nejspíš v pudu sebezáchovy a již silně přiotrávený toxickými zplodinami hoření spadl z postele a doplazil se asi o jeden až dva metry pod okno. Obětaví sousedé muže vytáhli, vynesli ven a uhasili oheň na posteli.

Po příjezdu hasičů HZS Zlínského kraje z CPS Zlín (CAS 24 Renault Midlum a CAS 24 Tatra 815), byl proveden průzkum domku, zda se v něm nenachází i jiná osoba. Hasiči poté odvětrali místnost přetlakovou ventilací a provedli dohašovací a odklízecí práce.
Souběžně s tím lékař a záchranáři ze ZZS Zlínského kraje (Škoda Octavia 4×4 – režim RV a Renault Master) prováděli ošetření, stabilizaci a přípravu pacienta na transport.

Tou dobou bylo již na místě několik členů místního SDH Lužkovice, kteří po vyhlášeném poplachu buď doběhli na místo události pěšky, nebo dojeli zásahovým vozem (DA Avia – Furgon). Ti spolu s příslušníky PČR asistovali záchranářům při fixaci, překládání a transportu pacienta do sanitního vozu.

Muž pravděpodobně neměl na těle popáleniny (jestli ano, tak jen malého rozsahu, které jsme na místě neviděli), ale byl silně přiotrávený zplodinami, proto následoval jeho převoz ZZS do Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně.

Pozdě do noci na místě zůstala hlídka PČR a vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Sousedé poté ještě dlouze do noci zapíjeli toto neštěstí s dobrým koncem.

Pro Požáry.cz Tomáš Bártek

Pozn. redakce: Sousedům onoho muže by jistě neměla uniknout minimálně nominace na Zlatý záchranářský kříž za letošní rok…

-wap-
Sdílet