Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zámek stále hoří

V Zahrádkách hasiči ještě nekončí. Stále likvidují požár zámku který vypukl ve čtvrtek.Zámek definitivně uhašen.Aktualizace v 15:40.

15:40 – Po více než třech dnech se podařilo uhasit požár zámku v Zahrádkách na Českolipsku. Trosky prověřil velitel zásahu a konstatoval, že se oheň podařilo zlikvidovat. „Vyhořelý zámek převzala Karlova univerzita, která je majitelem, ještě dnes na místo nastoupí vyšetřovatelé hasičů i policie, aby zjistili příčiny požáru,“ řekl operační důstojník českolipských hasičů Luděk Moc.„Nyní převezmou dohled nad místem pracovníci bezpečnostní agentury. V případě, že by někde začalo znovu hořet, jsme připraveni znovu na místo vyrazit,“ doplnil Moc.

Hasiči se již třetí den snaží zachránit zámek v Zahrádkách u České Lípy, který stále hoří. Pod kontrolu se jim ho podařilo dostat až v pátek večer. Oproti předcházejícím dnům jsou však nasazeni čerství muži, problémy už nejsou ani s technikou.

„Na místě je šest hasičských jednotek s výsuvnými plošinami a žebříky. Máme dostatek hasičů i techniky,“ informoval v sobotu operační důstojník českolipských hasičů Stanislav Svoboda s tím, že budova hoří po celém půdorysu. Předcházející dny se totiž s ohněm potýkali unavení hasiči, které neměl kdo střídat. Voda používaná na hašení navíc zamrzala. „Odhadujeme, že hasit budeme až do neděle,“ dodal.

Historická budova, která patří Karlově univerzitě, vzplála ve čtvrtek večer. Vyšetřovatelé neznají příčiny rozsáhlého požáru, podle nich oheň vypukl v podkroví, nad schodištěm do věže s hodinami a odtud se rozšířil na celou střechu. Střecha se postupně propadla do třetího a nyní až do druhého patra.

„Hoří v mezistropních prostorách, hasí se to velmi špatně, protože se k tomu nemůžeme dostat – hrozí, že se nám stropy zřítí na hlavu,“ dodal hasič.

Jeden z hasičů byl už také zraněn padajícím trámem. Vyvázl však jen se čtyřmi stehy na hlavě.

Celý pátek a sobotu pracovalo na místě šest jednotek s výsuvnými plošinami a žebříky. Likvidaci požáru ztěžuje rozlehlost budovy, kde navíc nebyla prakticky žádná protipožární opatření.

Podle hasičů zcela chyběly protipožární zdi, které mohly šíření požáru alespoň zpomalit.

Lokalizace požáru byla velmi náročná. Před zámkem se vystřídali profesionální i dobrovolní hasiči.

„Problém byl v tom, že oheň pod sebou držela plechová střecha, takže začaly prohořívat stropy. Střechu se podařilo sundat až k ránu, proto byl zásah tak dlouhý,“ podotkl mluvčí hasičů Ludvík Halmich.

Celková škoda přesáhne 100 milionů korun.
Sdílet