Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polovinu stohu u obce Lutopecny na Zlínsku hasiči zachránili. Likvidace požáru trvala tři hodiny

V 00:27 hodin vyslal operační důstojník krajského operačního střediska ve Zlíně jednotku profesionálních hasičů stanice Kroměříž s dvěma cisternovými automobily k hlášenému požáru stohu poblíž obce Lutopecny. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů z Kroměříže a Lutopecen. Na místo události tak mířily další dvě cisterny a dopravní automobil.

Požárem byly zasažen stoh balíkované slámy na ploše asi 10 × 20m. Druhá polovina naskladněných balíků byla požárem v době příjezdu hasičů nezasažena. Za použití několika vodních proudů a současného rozebírání stohu v součinnosti s majitelem, který zabezpečil zemědělskou mechanizaci, se podařilo hasičům v 02:03 hodin požár lokalizovat.

Konečná likvidace požáru zabrala jednotkám další hodinu a půl. Díky intenzivnímu hašení a rozebrání stohu se podařilo asi polovinu naskladněných balíků slámy zachránit. Vzhledem ke zvýšené spotřeby vody bylo k doplnění cisteren využito i dostupných hydrantů.

Už v průběhu noci začali na místě události pracovat vyšetřovatelé požárů a policisté. Podle prvotních odhadů byla způsobena škoda ve výši asi 50.000,– Kč. Zachránit se podařilo balíky slámy v hodnotě dalších 50.000,– Kč. Událost zůstává ve společném šetření hasičů a PČR. V dané lokalitě se jedná již o několikátý požár.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet