Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali vrtulníkem tělo turisty

V pondělí 9. 4. 2007 zasahovali dva letečtí záchranáři Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje společně s armádním vrtulníkem Mi-171 z 23. základny vrtulníkového letectva v Přerově.

V pondělí 9. 4. 2007 zasahovali dva letečtí záchranáři Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje společně s armádním vrtulníkem Mi-171 z 23. základny vrtulníkového letectva v Přerově – na žádost Horské služby – při vyproštění těla staršího turisty z obtížně přístupného terénu nedaleko vrchu Javorový v Beskydech (na Třinecku).

Členové Horské služby nejprve zajistili tělo do transportních nosítek, když přivolaný lékař již potvrdil úmrtí turisty. Na háku palubního jeřábu byl z výšky cca 40 metrů spuštěn jeden hasič-letecký záchranář, který připnul nosítka a doprovázel je při vyzdvižení na palubu vrtulníku. Akci komplikoval silný nárazový vítr, při vyzdvihování se zachytávala nosítka i letecký záchranář o větve stromů. Vrtulník pak s tělem odletěl a přistál u chaty Na Ostrém, kde hasiči tělo předali k dalšímu transportu.

Vyproštění těla se podařilo díky dobré spolupráci všech zainteresovaných složek Integrovaného záchranného systému a také díky vysoké úrovni vycvičenosti letových posádek a leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, kteří jsou pro obdobné akce plánovitě předurčeni a cvičeni.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet