Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion zablokoval dálnici D1

K vážné dopravní nehodě vyjížděli hasiči dnes (11. dubna 2007) odpoledne na dálnici D1 v okresu Vyškov. Na 222,5. kilometru dálnice v katastru obce Nemojany se převrátil tahač Renault s návěsem.

Převrácená souprava zablokovala oba jízdní pruhy dálnice ve směru z Vyškova na Brno. Kabina tahače, vyteklá nafta a rozházený náklad znemožnily průjezd i ve směru z Brna na Vyškov. Mladý řidič soupravy z nehody vyvázl bez zranění. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13:56 hodin a na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově a v Pozořicích na Brněnsku. Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření. Protože z nádrže tahače vytékala nafta, hasiči ji na vozovce zasypávali sorbentem a bránili úniku paliva do životního prostředí. Část vytékající nafty se jim podařilo zachytil do sudu. Celkem z nádrže vyteklo cca 550 litrů nafty, z toho cca 120 litrů se podařilo zachytit do sudu a zbytek na vozovce. Na kaluž nafty hasiči spotřebovali 160 kilogramů sorbentu.
Protože na uzavřené dálnici se vytvořily několikakilometrové kolony, policisté odkláněli dopravu mimo dálnici a hasiči se snažili co nejdříve uklidit alespoň část dálnice ve směru z Brna na Vyškov. Kromě úklidu velkého množství použitého sorbentu z dálnice odstraňovali také role s hliníkovou fólií. Kamion přepravoval 48 hliníkových rolí o celkové hmotnosti 21 tun a část rolí o hmotnosti až 300 kilogramů se z převráceného návěsu rozkutálela do vzdálenosti několika desítek metrů. Jeden jízdní pruh dálnice ve směru na Vyškov se podařilo uvolnit krátce před 16. hodinou. Vyprošťovacím jeřábům, které si na místo zavolal majitel vozidla, se havarovanou soupravu podařilo převrátit zpět na kola v 17:25 hodin. Hasiči pak dálnici uklidili i ve směru z Vyškova na Brno. V 18:20 hodin byl v tomto směru obnoven provoz a hasiči ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet