Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Zbraslavicích se převrátila cisterna s kyselinou sírovou, řidič vyvázl nezraněn

Převrácená kamionová cisterna na boku v příkopu zaměstnává ve Zbraslavi – ve směru na Zruč – hasiče z Kutné Hory a Zruče nad Sázavou.

Řidič polské národnosti vyvázl z nehody automobilu, převážejícího 16 m3 kyseliny sírové, nezraněný. Cisterna má poškozený vnější plášť – únik kyseliny je jen nepatrný, hasiči ji zachytávají. Zásah zatím nevyžaduje protichemické obleky.

V 9.30 hodin dochází k drobnému úniku nafty hasiči připravili sudy na přečerpání, ale zatím to není potřeba Informováno je ŽP v Kutné Hoře. V 10.15 hodin přijela náhradní cisterna k přečerpání kyseliny, hasiči řeší technické problémy s přečerpáním. Kolem jedenácté hodiny se začalo s přečerpáváním zhruba 500 litrů nafty z nádrže.

Na přečerpávání kyseliny byla pozvána firma Dekonta, která na má potřebné vybavení i zkušenosti. Na místo byla vyslána také chemická jednotka HZS hl. města Prahy.

Ve 14.50 hodin začalo přečerpávání kyseliny do náhradní cisterny, před tím ale bylo uskutečněno nejrůznější bezpečnostní opatření – např. připraveny útočné proudy, dekontaminační stanoviště, 2 příslušníci si oblékli ochranné obleky, vyrozuměni byli obyvatelé blízké vesnice, ale evakuováni být nemuseli, uzavřena byla komunikace.

Sdílet