Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podobnost požárů čistě náhodná?

Na Zlínsku došlo ke dvěma požárům interiéru osobních automobilů Renault Scenic, jejich příčina je naprosto totožná a hořet ve vozidlech začalo přesně rok po sobě. První případ 22. 3. 2006, druhý případ 22. 3. 2007.

HZS Zlínského kraje a Renault ČR spolupracují na zprávě pro veřejnost, požáry v interiérech vozů Scénic jsou hlášeny z celé republiky.

Na konci měsíce března byl zveřejněn další případ požáru interiéru osobního auta Renault Scénic, který byl již několikátým ve Zlínském kraji. Příčina vzniku požáru i jeho následek byly vždy totožné, a proto se vyšetřovatelé rozhodli celý problém analyzovat a připravit zprávu pro společnost Renault ČR. HZS Zlínského kraje byl kontaktován zástupcem Renault ČR, který má rovněž značný zájem na získání důležitých údajů o tomto druhu požáru v automobilech Renault Scénic.

Velmi úzce obě strany spolupracují na shromáždění důkazního materiálu a kompletuje se seznam poškozených z celé republiky. Po důkladné analýze problému jsou obě strany připraveny informovat veřejnost a majitele těchto vozů o závěrech šetření.
Po zveřejnění některých případů požárů se do databáze poškozených majitelů hlásí i lidé, kterým se podobný požár v minulosti stal, ale nebyl hlášen ani hasičům, ani na společnost Renault.

HZS Zlínského kraje i Renault ČR se snaží společně ochránit zákaznickou síť majitelů těchto typů aut, kteří budou kontaktováni a informováni prostřednictvím společnosti Renault ČR.

Požár ze dne 22. 3. 2007

Dne 22. 3. 2007 v 06:15 hod. byl zjištěn požár v osobním autě v Rožnově pod Radhoštěm.

Dnes ráno přišel majitel ke svému zaparkovanému osobnímu autu zn. Renault Scenic u domu a po otevření dveří zjistil, že uvnitř došlo k požáru. Plameny poškodily část interiéru vozu u dveří řidiče a část palubní desky.

Požár se sám uhasil po spotřebování vzdušného kyslíku uvnitř auta a dál se nerozšířil. Požár nebyl nikým zpozorován a byl zjištěn až majitelem. Požár se proto obešel bez výjezdu jednotek hasičů k zásahu.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50 000 Kč. S největší pravděpodobnosti došlo k závadě na elektroinstalaci vozu, která je spojená s vyhříváním vnějšího zrcátka. Přesně před jedním rokem došlo k totožnému požáru u stejného typu vozidla, které bylo zaparkováno také v Rožnově pod Radhoštěm a na oba případy vyjížděl stejný vyšetřovatel hasičů. Oba případy jsou zcela totožné, včetně typu vozu, který je navíc ze stejné doby výroby.

Požár ze dne 22. 3. 2006

Dne 22. 3. 2006 v 15:45 hod. byli hasiči informováni o požáru v osobním autě v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rožnov pod Radhoštěm s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jednom parkovišti došlo k požáru uvnitř vozu zn. Renault Scenic.

Díky včasnému zjištění a nahlášení požáru přijeli hasiči k hořícímu vozu do pěti minut. Násilím rozbili malé okénko dveří řidiče a požár uvnitř auta uhasili. Rychlým zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru a vzniku velkých škod. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že vozidlo na parkovišti odstavil ráno v 06:30 hod., kdy přijel do svého zaměstnání. Před vznikem požáru nebylo vozidlo poškozeno a auto bylo uzamčeno. Požár vznikl od elektrického ovládání vnějších zrcátek. To bylo pod napětím, i když klíč nebyl v zapalovací skříňce. Tento fakt byl ověřen u jiného vozu stejného typu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena nejméně na 50 000 Kč. Požár poškodil především dveře a část palubní desky.

K oběma požárům došlo v Rožnově pod Radhoštěm.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet