Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR pomáhali policejním potápěčům a pyrotechnikům při odminovávání řeky Sávy v Bosně a Hercegovině

V půlce října se vrátili pprap. Radek Neuvirt a pprap. Oldřich Houser (potápěči – lezci) z jejich 2. turnusu – „expertní mise“ zaměřené na vyzdvižení munice z potopeného říčního člunu „Morava“ na řece Sávě u města Novi Grad v Bosně a Hercegovině. První turnus této mise proběhl pro naše příslušníky v září 2013.

Jak jste se k této akci dostali?

Na tuto akci nás vyslalo Generální ředitelství HZS ČR. A to na základě „Dohody o spolupráci při potápěčských činnostech“ mezi Hasičským záchranným sborem ČR a Policií ČR.

Ministerstvo vnitra ČR poskytuje Bosně a Hercegovině, resp. jejímu Ministerstvu bezpečnosti, dlouhodobou podporu v rámci několikaletého projektu zahraniční rozvojové spolupráce „Pomoc při budování migrační a azylové infrastruktury Bosny a Hercegoviny“. Nyní Bosna a Hercegovina projevila zájem především o pomoc při potápěčském výcviku a potápěčsko-pyrotechnických činnostech (umožňujících opětovnou splavnost místních řek).

Kdo vám na této misi velel a jaké bylo složení týmu expertní mise?

Na expertní misi velel vedoucí Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku (PČR) – plk. PhDr. Lubomír Znojil. Na misi bylo celkem 20 lidí, včetně nás.

Expertní tým byl složen z dvanácti příslušníků Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku v Brně, (mezi nimiž jsou 3 potápěči – pyrotechnici), dvou pyrotechniků z Pyrotechnické služby (specialista na NVS – nástražné výbušné systémy a specialista se zaměřením na munici) a jednoho příslušníka Zásahové jednotky Královéhradeckého kraje, který je zkušeným potápěčem a současně pyrotechnikem. Dále byl součástí týmu odborný poradce, tlumočník a lékař.

Jaká byla náplň vaší práce a jak probíhal den na misi?

Pracovní den nám začínal v 08:00 a trval do večerních hodin, zpravidla do 20:00.

Ihned po příjezdu se vybudovala základna se zázemím. Poté následovala rekognoskace a vytýčení pracovního úseku. Další dny se vyhledávala a vyzdvihovala munice a zbytky potopené lodi. Neděle byly věnovány na údržbu techniky a materiálu.

Hlavní náplní naší práce bylo zajištění přesunu potápěčů, pyrotechniků a potřebného materiálu po vodě. K tomuto účelu jsme využívali člun Pioner Multi (zapůjčený z HZS Havlíčkův Brod), jehož výhodou je, že tento „pracovní prám“ má v přední části přídě sklopnou plošinu. Ta umožňuje pohodlné naložení materiálu a potápěčů.

Pro oplach nánosů bahna a sedimentů z nálezů pod vodní hladinou byl velkým pomocníkem náš hydraulický agregát HYCON. A samozřejmě jsme jistili potápěče z lodě za pomoci komunikačního la­na.

Jako každý člen týmu mise, tak i my jsme se podíleli částečně na týlovém zabezpečení chodu základny (osvětlení osvětlovacím balonem a vytápění stanu naftovým agregátem).

Co všechno se nacházelo na dně řeky?

Různé druhy munice, od 25mm až do 120mm dělostřeleckých granátů, po 100kg protiponorkové miny. Samozřejmě se nacházela spousta pozůstatků z potopeného říčního člunu.

Co vás překvapilo v Bosně?

Oba jsme nevěřili jak rozsáhlé je zaminované toto území kde všude se minová pole nacházejí. Břehy řeky Sávy jsou stále zaminované protipěchotními minami z občanské války z devadesátých let, na dně řeky jsou zase hlavně náboje z první a druhé světové války.

Pohostinnost obyvatel byla velmi příjemná a strava velmi chutná.

Jaká je náplň vaší práce u Záchranného útvaru HZS ČR?

Provádíme záchranné a pracovní potápěčské činnosti, dále práce nad volnou hloubkou a podílíme se na zabezpečení potápěčských kurzů pro HZS ČR.

Děkuji za rozhovor.

kpt. Ing. Pjaták Marek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet