Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Zlínsku se věnují i postiženým. Když se někdo nemůže podívat k hasičům, hasiči mohou za ním

Profesionální hasiči ve Zlínském kraji se věnují preventivně výchovné činnosti, pořádají dny otevřených dveří účastní se velkých akcí pro veřejnost v kraji, pořádají exkurze na své stanice atd. Jsou ovšem lidé, kteří by se s hasiči také chtěli potkávat, ale jejich postižení jim to neumožňuje.

Krajské ředitelství hasičů ve Zlíně bylo osloveno pracovníky Naděje Otrokovice o.s., organizace která se věnuje zdravotně a mentálně postiženým lidem. Pro část jejich klientů je podívat se na hasičskou stanici prakticky vyloučené. Ve středu 16.října se tak vypravila dvojice hasičů ze Zlína do Otrokovic. Duo hasičů bylo navíc „posíleno“ drakem HASÍKem, maskotem stejnojmenného programu, se kterým chodíme za dětmi do škol. Cílem jejich návštěvy bylo seznámit další skupinu obyvatelstva s tím, kdo jsou vlastně hasiči, jak takový hasič vypadá a jak se chovat v případě požáru. Poté přijela na místo jednotka ze stanice Otrokovice a následovala prohlídka hasičského vozu. Kdo chtěl si rovněž mohl vyzkoušet hasičskou přilbu a kabát.

Takové zpestření dne se všem moc líbilo, za což sklidili hasiči na místě bouřlivý potlesk. Preventivně výchovnou činnost provádí Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ze zákona. Cílem je, aby všechny skupiny obyvatelstva měli základní povědomí o tom, co jsou mimořádné událostech a jak na ně reagovat.

Ing. Adam Fuksa
Oddělení ochrany obyvatelstva a KŘ
KŘ HZS Zlín

Sdílet