Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár lesa na Kroměřížsku

Dne 13. 4. 2007 ve 13:38 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Přílepy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jednou cisternou a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Holešova a Přílep.

Hasiči na místě nebojovali jen s plameny, ale i s technickými problémy.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nad obcí došlo k rozsáhlejšímu požáru lesa a různého druhu porostu.

Po prvním spatření místa požáru si velitel zásahu nechal na místo okamžitě vyslat další posilující jednotky hasičů. Operační důstojník HZS Zlínského kraje aktivoval jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Zlína i jednotky sboru dobrovolných hasičů z Fryštáku a Zahnašovic. Celkem se na místo sjelo sedm jednotek hasičů.

Od samého počátku zásahu museli hasiči čelit nejen špatně přístupnému místu požáru, ale i řadě technických problémů. První cisterna z Holešova zapadla v bahně. Při marném pokusu o vyjetí se začal požár rychle šířit k cisterně. Hasiči vyskákali ze zásahového auta a vlastními technickými prostředky i vysokotlakým vodním vedením zabránili poškození auta plameny.

Jako druhá přijela cisterna dobrovolných hasičů, které se pokazilo čerpadlo a nebylo možné je využít k hašení vodou. Do příjezdu dalších posilových jednotek se proto hasiči snažili zabránit rozšiřování požáru pomocí lopat. Na místo požáru přišla řada dobrovolníků z obce i okolí, kteří se zapojili do hašení.

Po dopravení vody k lesu čelili hasiči dalším problémům. Neprostupnost hustého porostu na značné části zasaženého území ještě více zdramatizovala první chvíle zásahu. Velení se ujal velící důstojník směny ze Zlína, který rozdělil požářiště na několik samostatných hasebních úseků.

Jen pomalu a s obtížemi prostupovali hasiči dál do hořícího lesa, kam bylo potřeba natáhnout vodní vedení. Plameny se šířily po suché trávě, listí i mladém porostu. V jednom úseku byla zasažena hustě prorostlá školka listnatých stromů, v jiné části to byl les jehličnatý, jinde zase mladý porost i pařezy po vytěžení.

Požár zasáhl prostory vzdálené od sebe asi 300 × 300 metrů a plameny se podařilo zastavit asi po hodině a půl intenzivní práce v terénu. Další hodiny budou trvat dohašovací a likvidační práce na požářišti. Vodu do místa požáru začali hasiči dopravovat kyvadlově, ale využili i místní zdroje jako např. požární nádrž nebo studny.

Při cestě na místo požáru došlo k dopravní nehodě cisterny T 815 ze Zlína, která se střetla s protijedoucím nákladním autem v obci Lukoveček. Při dojezdu zásahového vozidla pod výstražným světelným i zvukovým zařízením nerespektoval jeho jízdu řidič osobního auta, kterému se strojník snažil vyhnout úhybným manévrem, ale přitom došlo ke kontaktu se zrcátkem protijedoucího nákladního vozu. Případ je v šetření policie. Dechová zkouška na alkohol byla u strojníka speciálu HZS Zlínského kraje negativní.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl mladý porost a způsobil škodu ve výši asi 150 tis. Kč. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření na okolní porost, vzrostlý les i blízkou kapličku. Na místě požáru nalezl vyšetřovatel stopy, které ho vedou k předběžným závěrům, že požár mohl být způsoben nedbalostí kuřáka při odhození nedopalku.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet