Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Německého producenta hasičských vozidel, firmu Ziegler, kupuje za 55 milionů eur čínská skupina CIMC

Tento týden vešla ve známost informace o odkupu koncernu Ziegler čínskou finanční skupinou CIMC, pod kterou spadá několik tamních firem, zabývajících se výrobou speciálních užitkových vozidel a také logistickou činností. Jedná se o poměrně logické vyústění situace, kdy se německý výrobce hasičských vozidel dostal v roce 2011 do značných finančních obtíží, vyhlásil úpadek a začal poté dále podnikat pod dočasným novým názvem Safety Ziegler GmbH.

Bankrot, který Ziegler oznámil v roce 2011, měl hlavní příčinu v sankci antimonopolního úřadu za tzv. kartelovou dohodu, jenž měl mít s několika dalšími výrobci požární techniky. I když firma nadále fungovala, došlo k rapidnímu poklesu zakázek a tím pochopitelně i poklesu tržeb. Spousta potencionálních zákazníků se tak kvůli vyhlášení úpadku v obavách a nejistotě obrátila na jiné výrobce hasičských automobilů.

Značný propad v hospodaření tak vyústil v odprodej firmy Albert Ziegler GmbH, včetně všech dvanácti německých či zahraničních dceřiných společností, novému majiteli. Tím se stala již zmíněná společnost CIMC z Číny, mající sídlo v Shenzhenu. Kupní cena je přibližně 55 milionů eur.

Původní insolvenční správce Zieglera, Bruno M. Kübler uvádí, že odkup firmy skupinou CIMC je správným krokem. Čínská společnost má dlouholeté zkušenosti v oboru užitkových a speciálních vozidel a Ziegler, jehož více jak 1/3 produkce putuje na export, jí nyní nabízí ideální základnu pro cílené rozšíření jejího růstu v mezinárodním obchodu.

Schválení odprodeje Zieglera čínské společnosti musí ještě posvětit německé úřady. Dle dostupných informací se však neočekává, že by ke schválení tohoto kroku nedošlo. Bruno M. Kübler k tomu dodává, že výroba a pracovní místa u firmy nadále zůstávají, takže se stávající i potencionální zákazníci a také zaměstnanci firmy nemusejí ničeho obávat.

Sdílet