Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na stanici v Novém Jičíně přišlo rekordních 800 lidí

Přes 800 návštěvníků si prohlédlo během pátku 13. 4. 2007 stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně.

Přes 800 návštěvníků si prohlédlo během pátku 13. 4. 2007 stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně, což je největší počet ze všech stanic profesionálních hasičů v kraji v rámci pátečního Dne požární bezpečnosti. I v rámci novojičínské stanice je to návštěvnický rekord hned za několik posledních let. Například při loňském Dni požární bezpečnosti v pátek 13.10. sem našlo cestu 350 malých a velkých zájemců o poznání života hasičů, což bylo nejvíce v kraji.

Úspěch měla také prezentace opavských profesionálních hasičů na Horním náměstí v centru Opavy. Během pěti hodin si prohlédlo vystavená vozidla, osahalo hasičskou výzbroj a výstroj a přečetlo si informace o požární prevenci a ochraně obyvatelstva na 600 lidí.

Na stovky, což je mnohem víc než loni „v pátek třináctého“, kdy se obvykle Dny požární bezpečnosti konají, se dá počítat také návštěvnost na stanicích HZS MSK na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Jen několik lidí oproti tomu přišlo na stanice v Bruntálu a Krnově a také na stanice v Ostravě, kde ale nebyl den otevřených dveří vyhlášen. Do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze přišlo několik desítek lidí. Vstup měli zdarma, stejně jako tomu bude v sobotu 14.4., kdy je stejně jako v pátek otevřeno až do 17:00 hodin.

Hasiči v celém kraji kontrolovali na sídlištích, plných parkujících aut, funkčnost nástupních ploch pro požární techniku a možnosti nekomplikovaného příjezdu na sídliště. Špatně parkujícím řidičům nedávali pokuty ani botičky na přední kola aut, pouze nechávali za stěrači varovné letáčky.

Stranou v pátek nezůstaly ani kontroly požárních nádrží v obcích a v areálech větších moravskoslezských firem, stejně jako kontroly požárních řádů. V tom, co nestihli profesionální hasiči v pátek, budou pokračovat příští týden v obcích s rozšířenou působností. Zároveň už dopředu ústně i písemně vyzvali velitele sborů dobrovolných hasičů v jednotlivých obcích, aby také kontrolovali požární řády a zdroje vody pro hašení požárů.

Hasičskou stanici v Novém Jičíně již od ranních hodin navštěvovali rodiče s dětmi, žáci základních škol i naši nejmenší z mateřinek. Pro velké i malé návštěvníky byly připraveny prezentace z oblasti varování a vyrozumění – mechanická siréna, pagery apod. a další spojové techniky, jako jsou radiostanice a způsoby komunikace při zásazích, dále z oblasti chemické a technické služby, jako např. dýchací technika, detekční technika, ochranné obleky a způsob provádění dekontaminace, obleky proti sálavému teplu, armatury apod. Další oblastí, se kterou se měli návštěvníci možnost seznámit, byla ochrana obyvatelstva a krizové a havarijní plánování. Expozice byla jako již tradičně doplněna audiovizuální projekcí a názornými ukázkami prostředků individuální ochrany.

Velkému zájmu se jako vždy těšila zásahová vozidla a v letošním roce poprvé předváděný záchranný člun. V návaznosti na Koncepci vzdělávání žáků základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva byla v letošním roce rovněž poprvé připravena prezentace preventivně výchovné činnosti, v jejímž rámci děti mohly absolvovat jednoduché soutěže, odměněné drobnými cenami.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet