Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa ve Zvánovicích

Dne 14. 4. 2007 byl nahlášen na OPIS Kolín lesní požár ve Zvánovickém lese. Na místo bylo vysláno celkem 10 jednotek. Zásah byl náročný vzhledem k nedostupnosti místa požáru a složitého terénu.

HZS Středočeského kraje PS Říčany byla na místě s CAS 24 Liaz a CAS 32 T815 a zajišťovala velení na místě zásahu. Plocha požáru byla zhruba 300 × 400 metrů v příkrém svahu. Požár byl rozdělen do několika úseků a na doplňování cisteren byla vytvořena dvě nezávislá místa. Na horní části požáru byla zajištěna kyvadlovová doprava vody, která byla dál vedena dálkovou dopravou vody přes dvě CAS. Dolní stanoviště zajišťovalo dodávku vody dvěma PS12 a přes dopravní vedení – dodávka vody do CAS. Na místo byla přivolána také lesní technika, která pomohla dostat vozidla zpět na zpevněnou cestu.

Celkem se na tomto požáru podílelo 92 hasičů. HZS bylo zajištěho stravování a doplňování tekutin zasahujícím hasičům a jejich střídání. Požár byl lokalizován okolo 17. hodiny, ale vzhledem rozsahu a náročnosti likvidace zůstaly dvě místní jednotky na místě přes noc na hlídání a dohašování. Úplná likvidace požáru nebyla vzhedem k poročilé noční hodině možná a soustředění SaP se naplánovalo na ranní hodiny.

Foto a info: mphoto

-wap-
Sdílet