Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desítky lesních požárů

Oteplení a suché počasí způsobilo během uplynulého víkendu (13.-15. 4. 2007) zvýšený počet výjezdů jednotek hasičů Královéhradeckého kraje k požárům lesního porostu, hrabanky nebo suché trávy.

Neděle 15. dubna 2007

V neděli 15. dubna 2007 likvidovalo sedm hasičských jednotek lesní požár v těžko přístupném terénu v Julinčině Údolí u Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku. Na ploše zhruba půl hektaru shořela lesní hrabanka. Během hodiny a půl se hasičům podařilo požár lokalizovat. Hmotná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 500 korun, uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 1,5 mil. korun. Příčina požáru zatím není známa. Na místě zasahovalo celkem 51 profesionálních a dobrovolných hasičů z Rychnova nad Kněžnou, Orlického Záhoří, Rokytnice v Orlických horách, Vamberku, Pěčína, Slatiny nad Zdobicí a Žamberku. (foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou)

Škodu 60 tisíc korun způsobil v neděli (15. dubna 2007) dopoledne požár lesní hrabanky v obci Roškopov na Jičínsku. Profesionální hasiči z Nové Paky, dobrovolní hasiči z Nové a Staré Paky a Roškopova likvidovali požár na ploše 1,2 hektarů, který zničil šedesát vzrostlých smrků a částečně zasáhl i lesní paseku. Voda na místo požářiště byla dopravována kyvadlově z obce Roškopov. Požár se hasičům podařilo zcela zlikvidovat až kolem osmnácté hodiny.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda likvidovali v neděli požár suché trávy u železniční trati v Polské ulici v Náchodě. Oheň zasáhl plochu 50 × 10 metrů a nezpůsobil žádné hmotné škody.

Požár rákosí na ploše 40 × 20 metrů likvidovali královéhradečtí hasiči v neděli odpoledne v Březhradě. Požár nezpůsobil žádné hmotné škody.

Sobota 14. dubna 2007

Čtyři jednotky hasičů vyjely v sobotu (14. dubna 2007) v 16:13 hodin k požáru lesního porostu v Dřevěnici na Jičínsku. Přístup k místu události byl náročný, neboť požár vypukl v příkrém svahu. Hasiči použili na uhašení požáru několik vodních proudů a požár likvidovali i pomocí lopat. Shořela lesní hrabanka a stromky na ploše třičtvrtě hektaru. Plameny zničily sto kusů nově nasázených mladých buků a způsobily škodu za 1 tisíc korun.

Beze škody se obešel požár suché trávy a porostu na ploše 300 × 70 metrů ve Valdicích na Jičínsku. Požár likvidovali profesionální hasiči z Jičína a místní jednotka dobrovolných hasičů.

Tři jednotky hasičů likvidovaly požár lesní hrabanky a porostu v lese u Mírova na Rychnovsku. Požár zasáhl plochu 50 × 50 metrů a způsobil škodu ve výši 4 tisíce korun.

Krátce po poledni byli profesionální a dobrovolní hasiči z Jaroměře přivoláni k požáru suché trávy a roští na hradbách v ulici Z. Němečka v Jaroměři–Josefově. Požár, který zasáhl plochu 50 × 50 metrů, nenapáchal žádné hmotné škody. (foto: požární stanice Jaroměř)

Pátek 13. dubna 2007

Profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem likvidovali požár dřevěného přístřešku o velikosti 20 × 10 metrů v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku, který způsobila nedbalost při vypalování trávy. Požár se rozšířil a zničil přístřešek u domu. Požár se obešel bez zranění i škody na majetku.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Jaroměře likvidovali požár suché trávy na ploše
5 × 2 metry v Husově ulici v Jaroměři na Náchodsku.

Trutnovští profesionálové vyjeli k požáru paseky mezi Velkými Svatoňovicemi a Markoušovicemi na Trutnovsku. Požár zasáhl plochu 15 × 15 metrů a nezpůsobil žádné hmotné škody.

Všechny požáry se obešly bez zranění. Většina těchto požárů je způsobena lidskou nedbalostí – ať již při rozdělávání ohně nebo od nedopalků cigaret. Bohužel se vyskytují i případy úmyslně založených požárů v lesích. Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžko dostupném terénu, kde mnohdy není možné plně nasadit požární techniku. Problém je i v případě požáru lesní hrabanky, kdy může dojít k nepozorovanému šíření pod povrchem na všechny strany.



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet