Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili muže z výkopu

K záchraně dvou dělníků zavalených ve výkopu vyjížděli dnes (16. dubna 2007) odpoledne hasiči do obce Hrabětice na Znojemsku. Ve 12:47 hodin přijalo operační středisko HZS hlášení, že ve výkopu pro kanalizaci sesutá zemina zavalila dva dělníky.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Hrušovanech nad Jevišovkou a ve Znojmě. K záchranné akci byla povolána i skupina brněnských hasičů–lezců, specialistů pro práci ve výškách a hloubkách, která byla na výcviku v bývalých kasárnách v Mikulově.

Při příjezdu na místo hasiči zjistili, že muže ve výkopu v hloubce cca čtyř až pěti metrů zavalila vrstva jílu uvolněná spodní vodou. Jeden dělník byl zasypán po pás, druhý po ramena. K odčerpání přitékající spodní vody hasiči nasadili kalová čerpadla a kromě uvolňování uvolněné zeminy pomocí stavebního bagru byl na místo povolán i sací bagr specializované firmy. K oběma mužům se spustili čtyři hasiči – lezci a snažili se je vyprostit pomocí ručního nářadí. Oba muži byli po dobu zásahu při vědomí, byli však v šoku a jednomu z nich, který měl potíže s dýcháním, hasiči nasadili kyslíkový dýchací přístroj. Krátce před 15. hodinou se podařilo těla obou mužů uvolnit ze závalu. Protože jeden z nich měl otevřenou zlomeninu nohy, hasič–paramedik mu ve výkopu nasadil dlahu a poskytl předlékařskou pomoc. Ve 14:57 hodin hasiči pomocí záchranného evakuačního pásu a lana a kladek z výkopu vyprostili prvního dělníka a předali do péče zdravotníků. Druhého muže se podařilo vyprostit a předat zdravotníkům v 15:10 hodin. Vzhledem k záchraně obou dělníků bylo možné odvolat zásah sacího bagru.

Na Znojemsku dnes odpoledne hasiči vyjížděli také k záchraně muže zavaleného stromem v obci Plaveč. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 14:13 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Znojmě. Ti při příjezdu zjistili, že zraněným je 74letý muž, který na břehu řeky Jevišovky motorovou pilou kácel vzrostlý akát. Pokácený kmen o průměru zhruba 30 centimetrů se však zapřel o další strom. Když se ho senior snažil uvolnit, padající kmen ho zasáhl do ramene a srazil do řeky. Hasiči však nezasahovali, protože zraněného muže z řeky pohotově vytáhli svědci události a před příjezdem jednotky HZS ho předali přivolaným zdravotníkům.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet