Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil klášterní ovčín

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů vyjíždělo včera, 16. 4. 2007, večer k požáru hospodářského objektu v areálu kláštera Porta Coelli v Předklášteří u Tišnova. Přinášíme NOVÉ exkluzivní fotografie!

Požár byl operačnímu středisku HZS oznámen v 17:56 hodin a vzhledem k rozsahu události byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanic v Tišnově a Lidické ulici v Brně a jednotky dobrovolných hasičů z Tišnova, Kuřimi, Lomničky, Drásova, Dolních Louček, Svatoslavi a Sentic ze 17 zásahovými vozidly včetně výškové techniky.

Při příjezdu hasičů byl celý objekt o rozměrech zhruba 40 × 15 metrů v plamenech. Hasiči proti plamenům postupně nasadili sedm vodních proudů, které zásobovali z místní hydrantové sítě v Předklášteří a pomocí kyvadlové dopravy vody z Tišnova. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 18:35 hodin. Hasiči pak zahájili rozebírání konstrukce zřícené střechy a dohašování lokálních ohnisek. V současné době je požár téměř uhašen a většina hasičských jednotek se vrátila na základny. K dohašování lokálních ohnisek a kontrole požářiště však na místě do zítřka zůstanou dvě jednotky hasičů.

Oheň zničil památkově chráněný objekt bývalého ovčína, který byl později využíván jako stodola. V posledních letech nebyl využíván vůbec a nyní se připravovala jeho rekonstrukce. Škoda způsobená požárem na značně zdevastovaném objektu nebyla vyčíslena. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na sousední sýpku, budovy kláštera ohroženy nebyly. Příčinou vzniku požáru ovčína byla s velkou pravděpodobností nedbalost dosud nezjištěné osoby při manipulaci s otevřeným ohněm. Vyšetřovatel nevyloučil ani hru dětí s ohněm.

Na Brněnsku to však nebyl jediný větší oheň během včerejška, večer hořel ještě statek v Újezdu u Boskovic, viz následující řádky.

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů večer vyjíždělo k požáru statku v Újezdu u Boskovic na Blanensku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 19:46 hodin a na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Boskovicích a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Boskovic, Lhoty-Rapotiny, Mladkova, Újezdu u Boskovic, Bořitova, Doubravice nad Svitavou, Černé Hory a Rájce-Jestřebí. Při příjezdu hasičů byl celý rozlehlý statek ve tvaru písmene U na ploše cca 20 × 20 metrů v plamenech. Naštěstí se nepotvrdilo podezření, že uvnitř objektu jsou lidé, a podle dosud známých poznatků při požáru nebyl nikdo zraněn.

Protože v místě nebyl odpovídající zdroj vody, hasiči zřídili čerpací stanoviště u řeky Svitavy v Doubravici a kyvadlovou dopravu k požářišti. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 20:48 hodin, v další fázi zásahu bylo nutné rozebírat konstrukci střechy objektu. V současné době pokračuje rozebírání těchto konstrukcí a dohašování lokálních ohnisek hoření.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

Autor fotografii z požáru v areálu Porta Coelli: Radim Tichý, zaměstnanec MěÚ Tišnov, vedoucí Tišnovské televize, foto pro Požáry.cz zaslal pan Kamil Augustýn, MěÚ Tišnov

-wap-

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nové fotografie požáru ovčína našemu serveru poskytl pan Petr Proks ze serveru
proks.paraglide.cz , autorem fotografií je jeho kolega paraglidista Tomáš Berka.

Děkujeme!
Sdílet