Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V České Lípě se srazil autobus s automobilem, řidič zemřel, několik dalších osob bylo zraněno

Dnes ve 13:31 hodin byla hasičům ohlášena dopravní nehoda osobního auta a autobusu na komunikaci I/9 v ulici Borská v České Lípě. Na místě zasahují v době vydání zprávy profesionálové z České Lípy a tamní dobrovolní hasiči. Jedna osoba z automobilu na místě zemřela.

Ve směru od Prahy na Nový Bor tudy projíždělo osobní vozidlo značky Renault Laguna, jehož řidič (zatím nezjištěné totožnosti) z neznámých důvodů vyjel ze svého jízdního pruhu do protisměru. V tu dobu ve směru od Nového Boru projížděl po této silnici autobus městské hromadné dopravy, se kterým se řidič renaultu střetl.

Náraz obou vozidel byl tak silný, že vozidlo renault vymrštilo do vzduchu a odhodilo ho zpět do jeho původního jízdního pruhu. Renault se přetočil na střechu a v této poloze dopadl na bok vozidla značky Fiat Ulysse projíždějícího ve směru od Prahy na Nový Bor. Řidič fiatu z nebezpečně vyhlížející kolize vyvázl bez zranění. Řidič renaultu po dramatickém pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě nehody podlehl.

Řidič autobusu městské hromadné dopravy se snažil zmírnit nevyhnutelnou kolizi s renaultem tím, že strhl řízení vpravo. V důsledku toho sám havaroval najetím do místního parovodu. V autobuse se pravděpodobně zranilo 10 cestujících, z nichž 5 utrpělo středně těžká poranění.

Informace o zdravotním stavu přepravovaných osob máme zatím jen předběžné a budeme je ještě ověřovat. Průtah je v souvislosti s vyšetřováním nehody zcela uzavřen a tato situace potrvá minimálně do 18. hodiny.

por. Bc. Ivana Baláková, Policie ČR

Do autobusu se hasiči dostávali po nastavovacích žebřících a zraněné vytahovali ven rozbitým oknem na speciálních nosítkách (scoop rámu), neboť dveře autobusu nešly otevřít.

Hasiči pomáhali zdravotníkům s ošetřením a také se podíleli na transportu zbylých pasažérů z autobusu. Svým Renaultem Trafic odvezli čtyři lidi na preventivní ošetření do nemocnice.

Po došetření nehody hasiči otočili havarovaný vůz Renault Laguna zpět na kola a tělo zaklíněného řidiče vyprostili pomocí hydraulického nářadí. Na místě zasypali uniklé provozní náplně sorpčními látkami u uklidili komunikaci.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet