Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči jsou nepostradatelní

Jednotky dobrovolných hasičů jsou v Moravskoslezském kraji pro jejich kolegy-profesionály nepostradatelné. Platí to i pro samotné krajské město Ostravu, kde jsou funkční dvě desítky dobrovolných jednotek, okamžitě připravených vyjet k jakémukoliv zásahu.

S tím, jak mají k dispozici stále kvalitnější zásahovou techniku a další vybavení, jsou účinnou pomocí při zásazích u požárů, dopravních nehod, odstraňování následků silného větru či povodní.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje o důležitosti dobrovolných jednotek ví, ve spolupráci se statutárním městem Ostrava i dalšími městy na území kraje zabezpečuje dobrovolným jednotkám v kraji cisternové stříkačky, plovoucí čerpadla i dýchací techniku v desítkách kusů, školí velitele a řidiče-strojníky dobrovolných jednotek, opravuje jejich techniku na svých stanicích. Je například partnerem vzdělávacího projektu MOSt (Moderní Otevřené Studium), který od září 2007 připravuje Ústřední hasičská škola Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Jánských Koupelích pro dobrovolné hasiče z celého Moravskoslezského kraje. Na ředitelství HZS Moravskoslezského kraje jsou vyčleněni dva pracovníci jen pro spolupráci s dobrovolnými jednotkami v Ostravě a kraji.

V letošním roce se dobrovolní hasiči na celém území kraje vyznamenali několikrát při odstraňování následků silného větru, kdy se jejich výjezdy daly počítat na desítky. V posledních dvou měsících hrají významnou roli při zásazích u větších i menších požárů lesů a lesního a travního porostu. Díky jejich četnějšímu nasazení se takové mimořádné události dají zvládnout bez většího hrožení zdraví lidí i majetku.

Masivní nasazení dobrovolných hasičů si vyžádal především páteční (13. 4. 2007) požár suchého porostu v Ostravě-Nové Bělé, kde se dobrovolné jednotky zapojily až do nedělního rána. Zasahovaly jednotky HZS MSK ze čtyř stanic z Ostravy, ale také 23 dobrovolných jednotek, z toho hned 17 ze samotného města Ostravy, tři z okresu Ostrava a tři z okresu Frýdek-Místek. A to ještě některé dobrovolné jednotky z Ostravy byly zapojeny do zásahů u jiných událostí.

Početně znamenal tento požár zapojení 120 dobrovolných hasičů a 26 profesionálních hasičů. Historie Ostravy zřejmě dosud nepamatuje takové zapojení hasičů, ani při současném použití 11 vodních proudů C, kdy za minutu proteklo hadicemi 2,5 tisíce litrů vody. Zásah na ploše až 18 hektarů proto samozřejmě znamenal i komplikace s dodávkou takového množství vody, včetně škod na majetku hasičských sborů – jako např. zničené hadice pro dopravu vody, apod.

Již v pátek večer byl požár na nesouvislé ploše, kde hlavně suchá tráva hořela v pásech, lokalizován, ale během soboty se dobrovolné jednotky ještě hlavní měrou podílely na trpělivém dohašování malých ohnisek po celé zasažené ploše (například pod kořeny pařezů) pomocí lopat, krompáčů a vody. Poslední dvě dobrovolné jednotky odjížděly od požářiště po noční hlídce až v neděli v poledne. Patří jim za to dík a uznání od jejich kolegů z HZS MSK i vedení statutárního města Ostrava.

O profesionalitě dobrovolných hasičů svědčí i tom, že během dlouhého zásahu od pátečních cca 14:30 do nedělního rána nebyl nikdo z nich zraněn.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet