Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ultimate Firefighter – zkrácená, ale silovější a rychlejší verze TFA

Ultimate Firefighter – zkrácená, ale silovější a rychlejší verze TFA aneb jak češi získali zlato v soutěži družstev v Austrálii na 12. světových hrách policie a hasičů.


Vzhledem k častým dotazům k této soutěži vám tímto sděluji bližší informace jak k popisu disciplín, tak k pocitům z této soutěže, kterou jsme absolvovali u protinožců.
Celá soutěž je vypsána pouze pro profesionální hasiče, kteří byli rozděleni do 5ti věkových kategorií. Taktéž soutěž družstev byla rozdělena na dvě kategorie do 35 a nad 35 let.
První den soutěžili „veteráni“, druhý den oupen a do 35 let. Třetí den soutěžila družstva.

K pravidlům:
Soutěž byla rozdělena do 4 částí, ze kterých se sčítaly časy. Podstatný rozdíl oproti klasickému TFA byl v tom, že jednotlivé disciplíny se nešly s malými přestávkami najednou, ale byly rozděleny do celého dne, kdy mezi jednotlivými disciplínami byly i tříhodinové pauzy a taktéž pořadí prvních tří disciplín nebylo pro všechny účastníky stejné.

Vybavení soutěžících:
- stejně jako u TFA na světových hrách hasičů – kabát, přilba a dýchací přístroj jako zátěž, ostatní libovolně,

1. disciplína: roztahování hadic
- po startu se roztáhly celkem 4 B na vzdálenost 40 m + 10 m se ještě dotáhly k vyznačené metě, poté se balily natažené 2 B, a to každá zvlášť, a obě se po sbalení donesly do cíle,

2. disciplína: záchrana osoby
- po startu následovalo přemístění 75 kg závaží údery kladiva na tzv. „kaiser boxu“ na cca 1,5 m, poté slalom mezi kužely a transport 80 kg figuríny na 30 m, záchranným způsobem, nesmělo se za nohy, ruce, hlavu atd…,

3. disciplína:věž
- po startu přemístění výsuvného žebříku ke stěně budovy a vytažení výsuvné části, potom soutěžící ze země vzal 1 B hadici a vynesl do 5. NP věže, kde ji odložil do připravené nádoby, poté následovalo vytažení 1 B hadice pomocným lanem nahoru a taktéž odložení do připravené nádoby, poté následoval seběh dolů za podmínky došlapu na každý schod, po vyběhnutí z věže se našroubovala proudnice na hrdlo CAS a před doběhnutím do cíle ještě zaseknutí sekyry do připraveného špalku,

4. disciplína: dvojnásobný výběh
- závěrečná disciplína představovala dvakrát vyběhnout 5 NP, poprvé s jednou hadicí B, podruhé s motorovou pilou, běh dolů taktéž po jednom schodu, jako u třetí disciplíny.

Ještě jedna změna byla, a ta se týkala soutěže družstev, kdy člen družstva absolvoval pouze jednu disciplínu, ale ne všechny. V našem případě byl Robert Langer na hadicích, Vojta Dvořák se pral s figurínou, Tomáš Ringler šel věž a já jsem běžel dvakrát do 5. NP. Pořadí na disciplínách jsme museli nahlásit v den soutěže družstev. Měli jsme již v podstatě jasno den předem po soutěži jednotlivců.
Hodně přísný byl dohled rozhodčích na jednotlivé disciplíny, kdy se udělovaly penalizace např. za nepoložení kladiva do vyznačeného prostoru, za to, že byl vynechán jeden schod při seběhu dolů, podobně když spadla zaseknutá sekyrka atd. Navíc jsme si nemohli jednotlivé části disciplín vyzkoušet, takže velkou neznámou byl trenažér s kladivem, vysunutí žebříku atd…
Celá soutěž byla náročnější na soustředění a přípravu na jednotlivé disciplíny tak, aby byl člověk vždy 100 % připraven na každou disciplínu, protože jakákoliv chyba v této zkrácené verzi znamenala ztrátu pár vteřin a dohnat to bylo nemožné, což se projevilo ve výsledku, kdy rozdíl mezi prvním a pátým v naší kategorii do 35 let byl 10 vteřin! Což je při vítězném čase Toma Ringlera 6:16 minimální rozdíl.
Takže závěrem se tato „zkrácená“ verze jevila zajímavěji, než jsme původně předpokládali, a dle mého názoru, protože jsem spíše vytrvalec, více sedí silovějším typům sportovců, kteří vydrží kratší a extrémnější zatížení líp než delší a intenzivnější podobu klasického TFA.

Tomáš Melčák
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet