Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili muže z výkopu

K záchraně muže z osm metrů hlubokého výkopu vyjížděli hasiči v úterý 17. dubna večer do ulice Tábor v Brně. Událost byla operačnímu středisku Hasičského záchranného sboru ohlášena v 18:42 hodin.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici včetně skupiny hasičů–lezců se specializací pro práci ve výškách a hloubkách.

Na dně výkopu hasiči našli 27letého muže, který ležel na boku a sténal bolestí. Současně s přípravou trojnožky k umístění kladkostroje a další lezecké techniky k záchraně muže na povrchu se hasiči soustředili na první pomoc zraněnému na dně výkopu. Muži nasadili speciální límec k fixaci krční páteře, zabalili ho do termofólie a komunikovali s ním a z tlakové lahve mu poskytovali kyslík. Pro snadnější přístup také do výkopu spustili nastavovací žebřík. Po něm se vybaveni ochrannými přilbami hasičů ke zraněnému do výkopu spustili přivolaní zdravotníci. Lékařka zdravotnické záchranné služby s paramedikem muže ošetřili a stabilizovali jeho zdravotní stav před transportem. Hasiči pak zraněného umístili do vakuových nosítek a s nimi do speciálních přepravních nosítek. Pomocí lan a kladek pak mladého muže vyzvedli na povrch a předali zdravotníkům k dalšímu ošetření a převozu do nemocnice. Záchrana zraněného byla ukončena v 19:11 hodin, tedy 29 minut od telefonního ohlášení události.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

 -wap-
Sdílet