Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

15. Mobil salón České Budějovice

Na českobudějovickém výstavišti se o uplynulém víkendu konal již 15. ročník výstavy Mobil salon. Svoji expozici tam měl mimo jiné celý IZS Jihočeského kraje – hasiči, záchranná služba i policie.

Ve fotogalerii se můžete s výstavou a zejména s ukázkou zásahů složek IZS podrobněji seznámit.

Foto 1. Historický hasičský automobil Praga.

Foto 2.-21. Ukázka zásahu IZS při dopravní nehodě se zraněním dvou osob a následným požárem havarovaného vozidla. Zasahují RZA Nisan Patrol, CAS 24 Scania. Záchranná služba zde zároveň předvádí historii a současnost ve vybavení a přístupu k pacientovi během ošetřování. Vozidla Škoda 1203, Ranger Rover a moderní vozidlo Mercedes. Dále zde byla např. policejní Škoda Octavia.

Záchranáři celkem realisticky nasimulovali podmínky dopravní nehody, a to i požáru vozidla, ve kterém byli dva figuranti. Příjezd záchranných složek na místo a i exploze vozidla s následným požárem až po samotné ukončení zásahu a úklid po dopravní nehodě působilo velmi realisticky.

Foto 22.-32. Ukázka požáru objektu, ve kterém se nacházela dvojice osob. Následovalo uhašení jedné osoby, která byla zachvácena plameny a poté vyvedení druhé osoby z objektu. Hasiči provedli uhašení požáru a i odvětrání. Zasahovala CAS 24 Scania.

Drobná perlička závěrem. Vnitřní expozici HZS JčK tvořila vyhořelá kuchyně – hasiči návštěvníkům nabízeli letáky stylu jak předcházet požárům v domácnostech – avšak dle jejich sdělení mnoho z nich leták odmítlo se slovy „…já to znám, já jsem u dobrovolnejch hasičů…" Co k tomu dodat, že… Snad jen to, že si je opravdu každý natolik jist, jakým je „odborníkem“?

Foto: Jiří Průša

-wap-
Sdílet