Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Les v Jincích zapálil motor rakety

Vzhledem k teplému počasí a provozování různých činností došlo na území vojenských lesů a vojenských výcvikových prostorů v období od 10. dubna do 15. dubna 2007 k 22 požárům lesního porostu.

Jeden z lesních požárů byl zjištěn ve vojenském výcvikovém prostoru Jince a ohlášen na lince tísňového volání 150 v pátek 13. dubna 2007 ve 14:06 hodin. Byla k němu vyslána jednotka Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje a Vojenská hasičská jednotka Jince. Jednalo se o požár vysokého lesního porostu – kmenovina a kultura sazenic na ploše 1 hektaru.

Na hašení požáru se podílelo celkem 6 jednotek požární ochrany HZS Středočeského kraje, Vojenská hasičská jednotka Jince, SDH Hostomice, SDH Žebrák, SDH Komárov a SDH Ohrazenice. Na místě zasahovalo 33 hasičů a 8 vozidel požární ochrany. K hašení bylo použito 7 C proudů.

Na místo byl povolán orgán vojenského požárního dozoru, aby stanovil příčiny vzniku požáru. Šetřením na místě bylo vyloučeno úmyslné či cizí zavinění (kouření nebo nedbalost), a to z důvodu malého výskytu osob v uzavřené oblasti. Na požářišti bylo zjištěno několik na sobě nezávislých ohnisek.

Jako příčina vzniku požáru bylo stanoveno vojenské cvičení (střelby z RM vz. 70). Při střelbách z této techniky dochází v průběhu letu raket k uvolnění startovacího motoru a následnému odpadnutí do lesního prostoru. Za vhodných povětrnostních a klimatických podmínek může dojít ke vznícení hrabanky a následnému rozšíření požáru na okolní lesní porost. Vzhledem k pomalému a samovolnému rozvoji požáru byl požár zpozorován až následující den.

Předběžná škoda na lesním porostu byla stanovena na 150 000,– Kč a uchráněné hodnoty na cca 10 miliónů.

Zdroj info: www.army.cz – pplk. Ing. Pavel Růžička – Hlavní inspektor Vojenského požárního dozoru a Ing. Kateřina Brtníčková – inspektor Vojenského požárního dozoru, ÚP Praha
Sdílet