Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden mrtvý a sedm zraněných, taková je bilance čelního střetu dvou osobáků u Moravských Budějovic

Profesionální a dobrovolní hasiči z Moravských Budějovic zasahovali v pátek ráno u tragické dopravní nehody dvou osobních vozidel na komunikaci spojující Moravské Budějovice a Jaroměřice nad Rokytnou. Při střetu přišel o život jeden člověk a dalších sedm lidí utrpělo různě závažná poranění. Komunikace v místě byla na několik hodin uzavřena.

Nehoda byla na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášena v 07:50 hod.

Devatenáctiletý řidič osobního automobilu Volvo projížděl po silnici II/152 ve směru od Moravských Budějovic na Jaroměřice na Rokytnou. Při projíždění levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a svým schopnostem a na mokré silnici dostal s vozidlem smyk, který se mu nepodařilo vyrovnat.

Vyjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Octavia, které přijíždělo ve směru od Jaroměřic nad Rokytnou. Následky čelního střetu jsou fatální. Ve vozidle Škoda Octavia cestovaly v době nehody tři osoby. Padesátiletý řidič utrpěl těžké zranění, kterým na místě podlehl.

Devětaosmdesátiletá spolujezdkyně ze stejného vozidla byla těžce zraněna a musela být vrtulníkem transportována do nemocnice v Brně. Zranění utrpěla i druhá spolujezdkyně z vozidla Škoda Octavia. I tato jednašedesátiletá žena byla převezena do nemocnice v Brně.

Ve vozidle Volvo cestovalo v době nehody pět mladých lidí ve věku od osmnácti do devatenácti let. Všichni po střetu utrpěli lehké zranění a byli převezeni k ošetření do nemocnice v Třebíči. Policisté provedli na místě nehody u řidiče osobního vozidla Volvo dechovou zkoušku k negativním výsledkem. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na obou vozidlech v celkové výši 210 000 korun.

Případ si na místě převzal vyšetřovatel služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Třebíč, který nyní šetří další okolnosti tragické nehody. Osobní automobil Volvo byl z pokynu vyšetřovatele na místě zajištěn pro účely trestního řízení z důvodu, aby mohla být vyloučena technická závada.

kpt. JUDr. Dana Čírtková, Policie ČR

Z havarovaných vozidel vyprostili hydraulickým nářadím hasiči čtyři zaklíněné zraněné osoby. Dále pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných osob. Na místě kromě několika sanitních vozů zasahoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Jednotky zajistily havarovaná vozidla proti požáru a uniklé provozní kapaliny zlikvidovaly speciálním sorbentem. Komunikace v místě byla uzavřena a dopravu policisté vedli přes objízdné trasy.

Po zadokumentování dopravní nehody policisty naložili hasiči havarovaná vozidla na odtah. Pár minut po pravém poledni byly následky dopravní nehody odstraněny a provoz na komunikaci plně obnoven.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet