Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár stavení u obce Liptál

Dnes, 19. 4. 2007 v 03:31 hod. bylo operační středisko HZS informováno o požáru domu u obce Liptál. Na místo ihned vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína nejdříve se dvěma cisternami a jednotka SDH z Liptálu.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v místní části Spalíky došlo k velmi rozsáhlému požáru hospodářského stavení a části rodinného domu.

Už při příjezdu k místu požáru byl vidět mohutný požár a velitel zásahu si nechal okamžitě povolat další posilující jednotky. Operační důstojník HZS Zlínského kraje postupně místo zásahu posílil o další cisternu hasičů ze Vsetína a o jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky, Hovězí a Vizovic. Současně byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Hasiči museli čelit požáru, který kompletně zachvátil hospodářskou část stavení, včetně uložených strojů a materiálu. Požár se rozšířil na střechy dvou křídel obytných domů, které jsou na hospodářské stavení napojeny. Prvotní snahou hasičů bylo zabránit šíření požáru na obytné místnosti a další majetek v domech.

Asi po hodině zásahu se podařilo hasičům zastavit plameny na střechách domů a další práce se soustředily na postupné hašení hořícího hospodářského stavení. Uvnitř hořícího průjezdu byly nalezeny sudy s pohonnými hmotami a oleji, které hasiči museli postupně ochlazovat před poškozením a ochraňovat před plameny.

Podle prvotních informací na místě nebyl zatím nikdo při požáru a zásahu zraněn. Dohašovací a likvidační práce však budou hasičům trvat pravděpodobně celý den. Postupně se musí rozebrat zničené hospodářské stavení a dohasit skrytá ohniska požáru pod spadlou střechou a uskladněným materiálem.

Kromě stavebních částí několika budov byla poškozena řada zemědělských strojů a zařízení, několik motorů, motocykl, osobní automobil VW Golf, uskladněné dřevo a další materiál. Způsobené škody se odhadují až na několik milionů korun.

Vyšetřovatel hasičů ze Vsetína si místo požáru předběžně prohlédl a v dalším šetření bude pokračovat až po úplném uhašení požáru dnes odpoledne.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet