Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení „Škola 2013“ se pod vedením Policie ČR uskutečnilo v základní škole v Tachově, zasahovali také hasiči

V pátek 15. listopadu 2013 bylo v Tachově realizováno pod vedením Policie ČR taktické cvičení policistů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje „Škola 2013“. Jedná se o cvičení, kterého se mimo policistů účastní i zdravotnická záchranná služba, hasičský záchranný sbor a strážníci městské policie.

Cvičení je zaměřeno na řešení mimořádné události. Jedná se o modelovou situaci, kdy je na linku 158 oznámeno, že se v prostorách tachovské základní školy nacházejí střelci, kteří mají nejenom ohrožovat střelnou zbraní osoby uvnitř areálu, ale na místě má již být několik mrtvých a zraněných.

Tato modelová situace má za cíl procvičit činnost všech zúčastněných na místě mimořádné události, jejich součinnost a spolupráci, předávání informací a taktické postupy při jejím řešení. Právě z taktických důvodů nebudeme k detailům modelové situace, postupu a k činnostem policistů na místě poskytovat konkrétní informace.

Ze strany Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se cvičení účastní mimo policistů pořádkové a dopravní služby i zásahová jednotka, vyjednavač a policejní psychologové. Tento typ modelové situace byl vybrán s ohledem na události ve světě, kde dochází k obdobným útokům na školská zařízení, proto se mimo shora uvedené zaměřujeme i na koordinaci postupů všech organizačních článků policie a dalších zúčastněných. Cvičení bude následně vyhodnoceno s rozhodčími, figuranty i zasahujícími tak, aby mohly být odhaleny případné nedostatky.

Do budoucna jsou zdejší součástí Policie ČR plánována obdobně tematicky zaměřená cvičení, která budou realizována za účasti policistů dalších územních odborů a organizačních složek našeho kraje.

por. Bc. Jana Tomková
Policie ČR

Sdílet