Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město v plamenech, aneb povídání s hasiči z předměstí Detroitu včetně záběrů z kamery na přilbě

Čtrnáctiminutové video z dílny amerického serveru The Verge ve zkratce představuje hasiče z detroitského předměstí Highland Park. Kdysi slavný Detroit, výstavní síň amerického průmyslu, kde Henry Ford spustil první automatizovanou linku na výrobu automobilů…

Pokud sledujete dění ve světě, jistě víte, že se Detroit dostal ze slavného města na okraj propasti. Dnes tu z někdejší slávy nenajdeme nic. Jsou tu desetitisíce opuštěných domů a tisíce obrovských prázdných továrních hal. Pohled na město připomíná apokalyptický vý­jev.

Panuje zde obrovská kriminalita. Historie města ovšem zůstává esencí dějin celých Spojených států. I tady docházelo po celou dobu ke střetům bílého a černého obyvatelstva, i tady se věčně dohadovali zaměstnavatelé s odboráři, i tady lidé prožívali hospodářský rozkvět i propady, uvádí Česká televize na webu k dokumentu Requiem pro Detroit.

Na jedné straně je naprosto bezpečná čtvrť s čistými ulicemi a hlídkující policií; když ale přejdete Osmou míli, ocitnete se v úplně jiném světě. Řada domů zbořených nebo vypálených, na ulicích je smetí. V Detroitu je nejvyšší počet vražd na obyvatele ve státě a každou noc zde vypukne na 70 požárů.

Detroit se stal jakýmsi experimentem, co se stane v postindustriální době, když se všem lidem, závislým na zdejší výrobě aut najednou vezmete práci. A nakonec město postihla ekonomická katastrofa způsobená člověkem. Teď je ve vší své podivné kráse prvním post-americkým městem.

uvádí dále web České televize


A právě hasičům, kteří osm dlouhých let neměli ani pořádnou hasičárnu a živořili v hale, se věnuje následující video. Místní hasiči v době největší slávy měli 84 příslušníků, dnes je to méně než polovina. Přesto vyjíždí k více než 1000 událostí ročně, včetně 150–200 požárů.

„Děláme věci postaru, protože jinak ani nemůžem, místo vybavení máme spíš starý křápy,“ říká Scott Ziegler, místní hasič, který zde pracuje již čtyři roky. Když začínal, bydlel ve stanu, protože stará stanice byla městem odepsána – město jednoduše nemělo peníze na opravy. Ta nyní stojí prázdní a zarostlá, je to jen další prázdná opuštěná budova ve městě. Zcela předvídatelně vyjeli jednoho dne hasiči i k jejímu požáru…

Ziegler si pořídil kameru a začal natáčet zásahy. Jeho roční sestřih, který nahrál na Youtube a brzy se dostal i do místních médií ukazoval lidem to, co každý den vidí hasiči. Budovy v plamenech.

Možná i to částečně pomohlo tomu, že se letos v srpnu hasiči z jejich dočasné stanice přestěhovali do nové. Po osmi letech živoření je nová stanice alespoň malou pomocí v jejich náročné práci.


Video je spíše pro anglicky mluvící, i když atmosféru člověk pochytí i bez znalosti jazyka, zvlášť od šesté minuty. Pokud vás zajímají více záběry ze Scottovy přilby, bude se vám hodit odkaz na jeho YouTube kanál, případně link na rok staré video, které všechno odstartovalo.

Zajímavé jsou také jeho postřehy ohledně komentářů, obzvlášť těch záporných. „Proč jste neměli dýchací přístroje?“ „Použil bych tohle místo tamtoho…“ Jako by nám to něco připomínalo.

TheVerge.com

Sdílet