Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Komunikace ve stavu ohrožení

Dne 17. 4. 2007 se konala schůzka zakladatelů iniciativy zaměřené na komunikaci s obyvateli v době ohrožení. V jejím čele stanou předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán a senátor Vítězslav Jonáš.

Komunikace s obyvateli v krizových momentech bude efektivnější

Shodli se na tom zakladatelé iniciativy zaměřené na komunikaci s obyvateli v době ohrožení. V jejím čele stanou předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR
genmjr. Miroslav Štěpán a senátor Vítězslav Jonáš.

Na společném jednání prodiskutovali současný stav komunikace s obyvatelstvem v případě živelných pohrom, průmyslových a jiných havárií nebo teroristických útoků.

Na základě konkrétních poznatků z praxe a posouzení možných nových aktivit se zúčastnění rozhodli nejen pro vznik iniciativy, ale také na důležitosti rozvoje preventivního vzdělávání obyvatelstva v této oblasti.

„Hlavním cílem naší iniciativy je, aby občané byli dostatečně informováni a připraveni na to, co se může stát, aby věděli, jak se při mimořádné události správně zachovat, či jak jí předejít,“ vysvětlil předseda sněmovny Miloslav Vlček.

„Pokud jsou občané informovaní a dostatečně poučení, tak to významně usnadňuje řešení mimořádných událostí. Hasičský záchranný sbor ČR se neustále snaží na občany preventivně působit, ale musím přiznat, že se nám v této oblasti stále příliš nedaří oslovit ten nejširší okruh obyvatelstva. Přivítali bychom například větší spolupráci ze strany médií. Tuto iniciativu proto velice vítám,“ říká generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Miroslav Štěpán.

Iniciativa bude aktivně podporovat všechny kroky a opatření, které povedou k dalšímu zlepšení komunikace s obyvateli v době ohrožení. Vzhledem k faktu, že téma iniciativy se týká všech občanů ČR, účastníci schůzky považují za nezbytné, aby tato problematika šla napříč celým politickým spektrem. Vznik iniciativy už podpořil také například předseda Senátu Přemysl Sobotka.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-
Sdílet