Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Školním a výcvikovém zařízení v Brně řezali silné profily a pancíř, zkoušeli řezné výkony kotoučů

Ve spolupráci s pracovníky Vojenského výzkumného ústavu s. p. Brno proběhla dne 15. října 2013 v areálu Školního a výcvikového zařízení v Brně zkouška řezání silnostěnných profilů z konstrukční oceli a pancéřových materiálů, které se používají při výrobě těžké vojenské techniky.

Cílem zkoušky bylo stanovit řezné výkony různých typů řezných kotoučů a jejich vhodnost pro použití při vyprošťování osádek z vojenské pancéřované techniky.

Byly zde vyzkoušeny různé typy abrasivních i diamantových rozbrušovacích kotoučů v závislosti na výkonu použitých motorových pil. Vedle pracovníků již zmiňovaného Vojenského výzkumného ústavu byl přítomen i zástupce společnosti Husqvarna Ing. Petr Valenta, který k tomuto účelu přivezl širokou škálu kotoučů i rozbrušovacích pil různých výkonů.

Jako nejvhodnější kotouč se k řezání uvedeného materiálu ukázal speciální abrasivní kotouč o průměru 400 mm, určený k řezání kolejnic. Kotouče o průměru 400 mm včetně pil pro tuto velikost kotoučů však nejsou ve výbavě jednotek PO zcela běžné.

Velmi dobré řezné vlastnosti měl pro uvedené materiály také nově vyvinutý diamantový kotouč FR – 3 od společnosti Husqvarna. Jeho univerzálnost, široká škála využití a dobré řezné vlastnosti jej předurčují pro záchranářské práce. Je vhodný pro řezání většiny materiálů, se kterými se lze v nouzových situacích setkat.

nprap. Josef Filip
kpt. Bc. Zdeněk Ondráček

Sdílet