Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze stanice Písek dostali od společnosti ČEZ Tatru 815 PP-27, doposud sloužila v Temelíně

Požární vozidlo s ramenem dlouhým dvacet sedm metrů mohou nově využívat jihočeští hasiči. V pátek jejich vedení převzalo klíčky k požární Tatře od zástupců společnosti ČEZ. Energetici tak na jihu Čech darovali třetí požární vůz, celkově pak jednadvacátý užitný automobil. Vozidlo hasiči využijí například při záchranných pracích a hašení požárů na výškových budovách.

Požární plošina bude umístěna na stanici Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Písku. „Přispěje tak k udržení akceschopnosti jednotky dislokované na této stanici tím, že zde nahradí automobilovou plošinu značného stáří a nevyhovujících taktických i technických možností. Předáním této techniky pokračuje úspěšná dlouholetá spolupráce mezi jihočeskými hasiči a společností ČEZ," uvedl Lubomír Bureš, ředitel jihočeských hasičů.

Dosud požární Tatra 815 sloužila především v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Temelínským hasičům pomáhala hlavně při práci ve výškách. „Za třináct let provozu elektrárny jsme s vozidlem k požáru vyjíždět nemuseli. Plošinu jsme využívali ke shazování sněhu a rampouchů při námrazách nebo například k čištění izolátorů elektrického vedení. I proto má najeto pouze čtyři tisíce kilometrů,“ řekl velitel temelínských hasičů Radek Vymazal.

Výbava vozidla umožňuje jeho využití při záchraně osob z hořících objektů. Rameno tvoří tři části a je ukončeno košem o nosnosti 360 kilogramů. Do maximální výšky se vysune do pěti minut. Pohání se pomocí hydraulického čerpadla a motoru Tatry. K tělu ramena je pevně přibudováno hasičské potrubí. „V případě potřeby je možno připojit požární čerpadlo a v tu chvíli může vůz sloužit i k hašení požáru,“ doplňuje Vymazal. Plošinu lze řídit přímo z koše nebo ze země z ovládacího pultu umístěného na točně plošiny vozu.

Darovat vozidlo, které je důležité pro požární ochranu elektrárny, mohla společnost ČEZ díky obnově vozového parku. „Letos jsme pro Temelín pořídili novou plošinu s ramenem, které umožnuje dostat se do výšky až 44 metrů. Ta předchozí je v dobrém technickém stavu a na Temelíně byla celou dobu garážovaná. Má tedy všechny předpoklady, aby jihočeským hasičům odvedla dobrou službu,“ říká Radan Beneš, ředitel úseku dopravní služby ve společnosti ČEZ Korporátní služby.

V obnově a doplnění vybavení temelínských hasičů hodlá ČEZ pokračovat i v následujících měsících. Nejpozději na jaře budou mít hasiči na Temelíně k dispozici další hasičské vozidlo s požárním čerpadlem, cisternu na přepravu pohonný hmot a nákladní automobil se sklápěčkou a hydraulickou rukou.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín

Sdílet