Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičení byl použit i sací bagr

Cvičení složek Integrovaného záchranného systému v Moravskoslezském kraji, které se zaměřilo na záchranu osob, zavalených ve dvou nezajištěných výkopech, proběhlo dnes, 20. 4. 2007, v dopoledních hodinách.

Připravil ho Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje v Dolní oblasti Vítkovic, tedy v oblasti, kde ještě před několika lety pracovaly vysoké pece. Účelem cvičení bylo prověřit spolupráci složek IZS při společném zásahu při záchranných a likvidačních pracích.

Záchranáři, zástupci firem (stavební a kanalizační), statici i novináři byli zvědaví hlavně na premiérové představení unikátního technického prostředku – sacího bagru německé výroby, který dosud používá v ČR pouze brněnská firma Hutira.

Vysoké auto se zásobníkem na devět kubíků zeminy má vzadu savici o průměru 25 cm a může nasávat materiál běžně kolem 20–25 kg. Rozvinout může hadice až na 50 metrů. Podle vlastníka auta jde o velký vysavač, který je schopen nabrat sypký materiál, dlažební kostky i vodu z kanalizace, nevadí mu ani snížené stropy. Ve vybavení vozidla je sbíječka i speciální pneumatický rýč. Nasátou zeminu lze rychle vyklopit ze zásobníku. Cena auta se pohybuje kolem devíti milionů korun.

Do pátečního cvičení se zapojila stovka záchranářů z HZS Moravskoslezského kraje, Hlavní báňské záchranné služby, Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje a z Armády ČR – 157. záchranného praporu z Hlučína, zástupci stavební policie, statik a zaměstnanci firmy Hutira Brno. O přípravu terénu, tedy dvou pět metrů hlubokých výkopů se dvěma zasypanými figurínami, se nejvíce zasloužili vojáci z Hlučína.

V první části cvičení se sehrávali hasiči a posádka sacího bagru při vyproštění jednoho zasypaného člověka (figurína měla hlavu venku). Hasiči zajistili na dně jámy zraněného a prozkoušeli, zda je sací bagr schopen nasát zeminu, která se na dělníka zřítila. Instalace hadic bagru byla otázkou několika minut, včetně nasátí potřebného materiálu k osvobození zraněného. Stroj obstál i při nasávání částí cihel, některé odhrabávali hasiči ve výkopu na bok. Pokud se nějaká vzpříčila v hadici, povedlo se obsluze „špunt“ rychle odstranit a hadici vrátit do výkopu. Hasiči zraněného vytáhli na povrch a tam předali Zdravotnické záchranné službě.

Ve druhém výkopu, opět se zasypanou figurínou, trénovali hasiči zapažení stěn, které hrozily dalším sesuvem, a to dřevěnými prkny i kovovými stojkami. Také ošetřili zraněného, kterému opět vyčnívala ze zeminy jen hlava. Po zpevnění stěn se do záchrany pustil tým Hlavní báňské záchranné služby, odhrabal část suti, položil figurínu na nosítka a pomocí trojnožky a lan ji vyvezl na povrch.

Firma Hutira loni uzavřela smlouvu s HZS Jihomoravského kraje o poskytování sacího bagru k záchraně osob, ale dosud nemusel zasahovat. Tento týden byl vyslán k zásahu do Znojma, ale zavalené osoby byly zachráněny před jeho příjezdem. Nikde jinde v ČR ale nemají hasiči takový stroj k dispozici.

Vedle premiérové spolupráce osádky sacího bagru bylo v Ostravě poprvé vyzkoušeno při řízení zásahů i mobilní operační středisko HZS MSK, které bylo ve stálém spojení jak s velitelem obou cvičných zásahů, tak s centrem tísňového volání Ostrava, tedy s „pevným“ operačním střediskem hasičů, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a Městské policie Ostrava.

Fungování sacího bagru i v Moravskos­lezském kraji není hudba vzdálené budoucnosti. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje již požádal německého výrobce, aby vyřešil kontejnerovou úpravu sacího bagru, aby se dal jednoduše převážet na jeho nosiči, byl levnější a skladnější. Hasiči by jej tak měli možnost využívat 24 hodin denně. O zakoupení uvažují po páteční ukázce i velké stavební firmy z Ostravska. HZS Moravskoslezského kraje by pak s vlastníkem sacího bagru (stavební firmou) mohl podepsat podobnou smlouvu o pomoci při zásazích, jako loni udělal HZS Jihomoravského kraje s firmou Hutira.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet