Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O víkendu opět hořely lesy

Během soboty 21. 4. 2007 zasahovaly jednotky požární ochrany u 130 požárů (zhruba 2,5 x více, než činí dlouhodobý průměr) a v neděli 22. 4. 2007 dokonce u 154 požárů (téměř 3 x více než dlouhodobý průměr).

V pátek 20. 4. 2007 hasiči zasahovali u 140 požárů.
Víkendové požáry způsobily škody za více než 4,5 mil Kč a byla při nich zraněna jedna osoba.

Pokračuje tak trend z posledních týdnů, kdy kvůli suchu, velmi teplému počasí a neopatrnosti lidí při jarním pálení odpadů a návštěvách přírody silně vzrostl zejména počet požárů v přírodním prostředí (lesy, tráva, pole, louky).

Za uplynulý týden – od pondělí 16.4. do neděle 22.4. – likvidovaly jednotky požární ochrany celkem 848 požárů, což je více než dvojnásobek dlouhodobého průměru.

Příkladem typického požáru posledních dní je nedělní požár lesa na Plzeňsku, kde zřejmě kvůli odhozenému nedopalku cigarety hořelo sedm arů smíšeného a tři ary jehličnatého lesa. Hasiči museli na místo požáru dopravovat vodu kyvadlově.

Český hydrometeorologický ústav vydal pro celou ČR výstražnou informaci, v níž upozornil na sucho s nebezpečím požáru (vysoký stupeň nebezpečí), a to s platností od 12:00 hodin dne 21.4. do 20:00 hodin dne 23.4.
Půdní vlhkost, vymezená na základě procent využitelné vodní kapacity půdy, dosahuje v současnosti na našem území nízkých hodnot, většinou od 10 do 50 % využitelné vodní kapacity půdy. Nejvyšší pravděpodobnost vzniku požárů je v současné době v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Více na www.chmi.cz/…ok/fire.html


Za těchto okolností vyzývá Hasičský záchranný sbor ČR občany, aby dodržovali následující zásady:

1. V lesích je celoročně zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa, jinak může být udělena pokuta až do výše 15 000 Kč.
2. Je rovněž zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně do vzdálenosti 50 m od okraje lesa.
3. Nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů.
4. Od hořícího ohně neodcházejte, dohlížejte na něj, po skončení pálení ho důkladně zalijte vodou, vyhrabte zbytky dřeva, spáleniště s popelem překryjte vrstvou zeminy.
5. Dodržujte zákaz vypalování trávy a porostů. Je to nelegální a velice nebezpečná činnost, za kterou vám hrozí pokuty až do výše 25 000,– Kč.
6. Spalování většího množství biologického odpadu např. na Vaší zahrádce předem nahlaste hasičům.
7. Jste-li svědkem vzniku nějaké mimořádné události – např. požáru v lese, předejte informaci co nejdříve na tísňovou linku 150 nebo 112
8. Důsledná preventivní opatření učiněná z Vaší strany zabezpečí Váš majetek před požáry a ochrání zdraví Vaše i Vašich dětí.

Rady, jak postupovat při pálení odpadů, naleznete na www.mvcr.cz/…/odpady.html


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství

-kuw-
Sdílet