Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V rámci Dnů geografických informačních systémů se představili i hasiči, mají jedny z nejlepších podkladů v republice

Dnes dopoledne proběhl na Dnech geografických informačních systému (GIS Day) v liberecké knihovně blok pro složky IZS, kterého se zúčastnili příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Hasiči jsou navíc dlouholetými spolupořadateli této akce.

Hasiči a mapa patří jednoznačně k sobě a podklady, které mají na operačním středisku, jsou jedny z nejlepších v naší republice. Vždyť od správného určení polohy události se odvíjí záchrana lidských životů i majetků. Mapový systém se neustále vylepšuje a přináší záchranářům, ale i ostatním lidem stále více informací. A kdy jindy si to člověk dostatečně uvědomí, než právě na GIS Day.

Návštěvníci, kterých letos bylo přes 700, si mohli mapy užít skutečně všemi smysly. Například na stanovišti „Ohmatej si mapu" si člověk vyzkoušel, jak je těžké se zorientovat pouze hmatem dle vystupujících hor a pohoří protkaných údolími s řekami.

Velkou oblibu měla tradičně zastávka „Vůně z celého světa" se zobrazením různých míst na zemi charakteristických svou vůní. Při tvorbě této „čichací mapy" pomohla s dodáním (ne)vůní liberecká ZOO. Velmi poutavé bylo stanoviště České geologické služby, kde návštěvníci podle fotografií a ukázek hornin poznávali Liberecký kraj. Hasiči si také vyzkoušeli prostorovou představivost na hlavolamech z IQ parku.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet