Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty a skládky na Pardubicku

V 19:30 hodin byl na tísňovou linku hasičů oznámen požár chaty v Chrastavci na Svitavsku. Na místo ihned operační důstojník vyslal profesionální hasiče ze Svitav a dále dobrovolné hasiče z Březové nad Svitavou a Chrastavce. Při příjezdu hasičů byla již celá chata v plamenech.

21. 4. 2007 v 19:30 hodin byl na tísňovou linku hasičů oznámen požár chaty v Chrastavci na Svitavsku. Na místo ihned operační důstojník vyslal profesionální hasiče ze Svitav a dále dobrovolné hasiče z Březové nad Svitavou a Chrastavce. Při příjezdu hasičů byla již celá chata v plamenech. Oheň se ještě rozšířil na porost. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 19:54 hodin a zcela zlikvidován byl ve 21:43 hodin. Požár způsobilo topidlo na tuhá paliva. Škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun.

Další vybrané případy:
HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí
Dne 21. dubna 2007 ve 14:04 hodin byli hasiči z Vysokého Mýta přivoláni k požáru ve sběrných surovinách, kde hořely kabely. Požár skládky byl na rozloze přibližně 20 × 20 m. Požár se podařilo hasičům včas zlikvidovat. Škoda nebyla vyčíslena.

Dne 22. dubna 2007 ve 2:28 hodin zasahovali hasiči v Ústí nad Orlicí u dopravní nehody osobního vozidla, které skončilo mimo vozovku v příkopě. Zraněnou osobu předali hasiči záchranné službě k ošetření a dále zabezpečili místo nehody – odpojili akumulátor, aby nedošlo k požáru, zamezili úniku provozních látek a pomocí jeřábu vyprostili havarované vozidlo z příkopu. Odstranění následků nehody trvalo až do 4:38 hodin.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy
Dne 20. dubna 2007 ve 12:35 hodin byli profesionální hasiči ze Svitav a Moravské Třebové a dále dobrovolní hasiči z Dlouhé Loučky a Starého Města přivoláni k požáru domu v Moravské Třebové. Jednalo se o starší řadový domek v historické zástavbě. Při příjezdu hasičů na místo hořela střecha jednoho z řadových domů. Velitel zásahu si nechal na místo přivolat výškovou techniku a ihned nasadil útočné proudy k likvidaci požáru. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 13:04 hodin. Díky okamžitému zásahu hasičů se plameny nerozšířily na střechy sousedních domů. Hasiči po lokalizaci začali postupně rozebírat střešní krytinu a dohašovat ohniska. Dále bylo nutné provést odvětrání zakouřených částí objektu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Požár pravděpodobně způsobila technická závada na elektroinstalaci, škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

Dne 21. dubna 2007 v 17:09 hodin zasahovali hasiči ze Svitav u kolize osobního vozidla. To skončilo svou jízdu v rodinném domku v Opatově. Hasiči vyprostili z vozidla zraněnou osobu a předali ji do péče zdravotníků. Dále provedli protipožární opatření a zajistili místo nehody.

Oheň se ještě rozšířil na porost. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 19:54 hodin a zcela zlikvidován byl ve 21:43 hodin. Požár způsobilo topidlo na tuhá paliva. Škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun. Hasiči se vrátili zpět na základnu ve 22:29 hodin.

HZS Pardubického kraje, stanice Přelouč
Dne 20. dubna 2007 ve 20:02 hodin byli hasiči přivoláni k požáru kogenerační stanice na skládce ve Zdechovicích. Jednalo se o požár generátoru elektrického proudu, který využívá k pohonu skládkový plyn, vznikající rozkladem odpadu. Požáru si všimli dobrovolní hasiči ze Zdechovic a ohlásili ho. Na místě zasahovaly celkem čtyři hasičské jednotky. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 20:10 hodin a zcela zlikvidovat o deset minut později. Plameny stačily napáchat škodu, která byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty za 14 milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na zařízení.

Dne 22. dubna 2007 v 15:03 hodin zasahovali přeloučští hasiči u dopravní nehody motocyklu a osobního vozidla v obci Lhota pod Přeloučí. Hasiči zabezpečili místo nehody a po zadokumentování nehody policisty odstranili následky kolize. Jedna osoba byla při nehodě zraněna.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kuw-
Sdílet