Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zámečku v Jesenném za dva miliony

Požár střechy zámečku v obci Jesenný na Semilsku byl na operační středisko HZS LK ohlášen v neděli 22. dubna 2007 v půl jedné odpoledne. Na místo bylo vysláno celkem 11 jednotek požární ochrany.

Z profesionálních jednotek vyjely na místo požáru jednotky ze stanic Semily, Jilemnice, Turnov a Velké Hamry a dalších sedm jednotek dobrovolných hasičů (Jesenný, Vysoké nad Jizerou, Semily – Podmoklice, Bozkov, Benešov u Semil, Poniklá, Jablonec nad Jizerou) se 13 cisternovými vozy, automobilovou plošinou ze stanice Semily a žebříkem z Turnova.

Při příjezdu hasičů na místo požáru se již střecha budovy nacházela ve třetí fázi hoření a plameny šlehaly střechou ven. Jako první se na místo události dostavili dobrovolní hasiči z Jesenného. Ihned se napojili na hydrantovou soustavu u přilehlé komunikace a za pomoci dvou vodních proudů zahájili hašení z vnějšku budovy. Další proud „C“ byl tažen uvnitř budovy. Po příjezdu dalších jednotek zajišťovali především zásobování vodou.

Jednotka HZS LK požární stanice Semily se na místo zásahu dostavila ve 12:45 hod. Podle sdělení místních obyvatel, že se jedná o dlouhodobě nevyužívaný objekt, vnikla násilím hlavním vchodem s jedním vodním proudem do budovy a průzkumná skupina zahájila za použití dýchací techniky hašení v prostoru schodiště. Po příjezdu JSDHO Vysoké nad Jizerou a jednotky HZS LK stanice Velké Hamry byl středotlaký proud nahrazen dopravním vedením s rozdělovačem a dvěma proudy „C52“ a došlo k vystřídání hasičů.

Po příjezdu vysokozdvižné plošiny bylo místo zásahu rozděleno na tři úseky. První úsek byl vytvořen ve druhém patře, kde probíhalo hašení požáru vnitřkem budovy. Na dalších dvou úsecích prováděli hasiči hasební práce z automobilové plošiny a žebříku z vnějšku budovy. Zásobování vody do koše plošiny zajišťovala jednotka SDH obce Semily – Podmoklice, jejíž členové se také podíleli na střídání hasičů v dýchacích přístrojích zasahujících na schodišti budovy.
Profesionální jednotka stanice Semily se s lezeckou skupinou podílela na jištění z koše plošiny při rozebírání plechové krytiny střechy. Poté poskytovala prostřednictvím technika chemicko technologické služby podporu při výměně tlakových lahví dýchací techniky z protiplynového automobilu.

Jako třetí dojeli na místo požáru dobrovolní hasiči z Vysokého nad Jizerou. Okamžitě začali zásobovat vodou cisternu HZS LK stanice Semily. Po celou dobu zásahu se jednotka podílela také na hašení půdních prostor a rozebírání konstrukcí krovu.

Jednotka SDH obce Bozkov zajišťovala z 200 metrů vzdáleného potoka dálkovou dopravou vody zásobování cisternových vozů na jižní části místa zásahu.

Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu krátce před čtrnáctou hodinou a uhasit okolo půl čtvrté odpoledne. Po ukončení místa zásahu byli na místě ponecháni místní dobrovolní hasiči, aby prováděli dohlídku nad požářištěm. Příčina vzniku požáru je v šetření. Pravděpodobnou příčinou je použití otevřeného ohně při pálení dřevního odpadu poblíž budovy. Při požáru byla poškozena celá střecha objektu. Výše škody se podle odhadu vyšetřovatele HZS LK pohybuje okolo dvou milionů korun a bude upřesněna majitelem.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet