Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Valašského Meziříčí nelovili ryby, ale nákladní vozidlo – Avia skončila v řece Bečvě

V 11:45 hodin byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí s jedním cisternovým vozidlem a s chemickým kontejnerem na místo hlášené dopravní nehody u ulice Kouty. Podle prvotních informací hrozil únik provozních kapalin do řeky Bečvy a to z nákladního vozidla, které sjelo do jejího koryta.

Po příjezdu na místo události bylo velitelem zásahu upřesněno, že se jedná vozidlo AVIA s kontejnerem naloženým betonem, které skončilo z větší části „utopené“ v řece Bečvě, těsně pod splavem.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny a řidič vozidla se nacházel nezraněn na břehu řeky. Na místě události byl přítomen zástupce majitele vozidla, příslušníci PČR a následně i pracovníci odboru životního prostředí MěÚ Valašské Meziříčí a pracovníci Povodí Moravy.

Hasiči instalovali pod místem nehody nornou stěnu pro zachycení případného úniku ropných látek z vozidla. Do doby příjezdu automobilního jeřábu, který zabezpečil majitel havarovaného vozidla, byl připraven nafukovací člun a zásoba sorbentu.

Po příjezdu autojeřábu bylo havarované vozidlo hasiči uvázáno a postupně vytaženo na břeh. Vytažení značně komplikoval strmý břeh, velká hloubka vody pod splavem a především uvolněný kontejner s betonem, který neustále měnil těžiště vozu.Po jeho oddělení a opakovaném převázání vozidla se podařilo celou soupravu z koryta řeky vyprostit.

Při vyprošťování vozidla došlo vzhledem k jeho náklonu k úniku hydraulického oleje, který byl zachycen instalovanou nornou stěnou a likvidován připraveným sorbentem.

Téměř po čtyřech hodinách byl zásah ukončen.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet