Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V sobotu zapálil žhář kontejnery v centru Prahy, v neděli už měl pouta na rukou – policisté ho poznali

V sobotu čtvrt hodiny po půlnoci vyjížděli policisté společně s hasiči na Strossmayerovo náměstí v Praze 7, kde vzplál velkoobjemový kontejner na papír, a posléze hned druhý na plasty. Přibližně o pět minut později došlo k podobné situaci u tramvajových zastávek Vltavská.

Ještě před příjezdem hasičů se policisté snažili požár kontejneru eliminovat hasicími přístroji, které mají ve služebních vozidlech. To se jim sice ne zcela podařilo, nicméně tato snaha zabránila mnohem větším škodám, především na poblíž zaparkovaných vozidlech.

Informovali jsme o obou požárech, jak na Strossmayerově náměstí, tak v ulici Farského.

Prošetřováním došli kriminalisté společně s vyšetřovateli hasičů k závěru, že k zapálení kontejneru došlo úmyslným jednáním neznámého pachatele. Tuto verzi potvrdily i kamerové záběry, které kriminalisté následně vyhodnotili. Na nich byl zachycen konkrétní pachatel přímo při činu. Proto muži zákona přesně věděli, po kom pátrají.

Sice neznali totožnost žháře, ale jak se posléze ukázalo, ani to jim nezabránilo ho vypátrat a zadržet. V tomto směru můžeme dokonce hovořit o vysoké profesionalitě kriminalistů. Ti totiž mladíka, který má popsaný požáry na svědomí, poznali o den později v davu demonstrantů na Jungmannově náměstí.

Při následném výslechu se česky hovořící mladík doznal nejen k těmto dvěma požárům, ale ještě k dalším třem požárům kontejnerů, které zapálil v průběhu prázdnin. Díky tomu je v tuto chvíli celková škoda vyčíslena na 140.000,– Kč.

Zadrženého vyšetřovatel obvinil z trestného činu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR

Sdílet