Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět likvidují požáry trávy a lesa

Hasiči dnes (23. 4. 2007) do 16 hodin v Jihomoravském kraji vyjížděli k 11 požárům, z toho osmkrát k požárům travnatého a lesního porostu.


Na Břeclavsku u obce Sedlec hasiči už v noci likvidovali požár stromu a rákosí, a požár dřevěné zahradní chatky v zahrádkářské kolonii u Mikulova. Hořící skládku uhasili u Drnholce, požár smetiště u Zaječí.
Na Vyškovsku hasiči dopoledne likvidovali požár trávy na ploše cca 10 × 15 metrů u železniční trati z Holubic do Křenovic.
Na Brněnsku hasiče dopoledne krátce po 10. hodině zaměstnal požár stohu u Oslavan. Protože se jednalo o starou a znehodnocenou slámu, nechali stoh pod kontrolou dohořet. Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Brněnska i z kraje Vysočina nyní hasí rozsáhlý požár trávy a lesa u železniční trati Říkonína na Nihov v okrese Brno-venkov. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13:16 hodin a oheň v okolí trati se postupně rozšířil na délku téměř tří kilometrů. Hasiči, kteří likvidují řadu lokálních ohnisek hoření, zřídili kyvadlovou dopravu vody od rybníka v Dolních Loučkách. Protože oheň zasáhl i okraj sousedního lesa, hasiči se snaží zabránit rozšíření požáru na okolní lesní porost.
Třikrát dnes hasiči vyjížděli k likvidaci požárů trávy a lesa na Blanensku. Požár trávy na ploše zhruba 10 × 15 metrů krátce před polednem likvidovali u domova důchodců v ulici Pod Javory v Blansku. Po nedělním zásahu proti požáru lesa u obce Olešná dnes odpoledne hasiči vyjížděli do prostoru nedaleko odtud. Oheň zasáhl lesní plochu zhruba 50 × 50 metrů mezi obcemi Olešná a Kateřina. Požár byl ohlášen ve 12:58 hodin a na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Ti si k zásahu zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u hydrantu v obci Olešná. Požár dostali pod kontrolu ve 13:30 hodin a zlikvidovali krátce před 15. hodinou. Příčina vzniku požáru je v šetření, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 80 tisíc korun.
Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů likvidovaly odpoledne požár lesa u Boskovic v místní části Doubravy. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13:51 hodin, oheň zasáhl hromady klestu po těžbě i mladý porost na ploše zhruba 50 × 60 metrů. Hasiči k požářišti zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v Boskovicích. Oheň dostali pod kontrolu ve 14:14 hodin a dohasili po 16. hodině. Ke kontrole požářiště na místě do večera zůstala jednotka dobrovolných hasičů z Boskovic.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet