Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spojení soutěží TFA v Moravskoslezském kraji

Tři významné hasičské víceboje TFA v Moravskoslezském kraji byly spojeny do soutěže O pohár ředitele HZS MSK. Ostravskou Radniční věž a Štramberskou trúbu organizuje HZS Moravskoslezského kraje, TFA Vratimov Cup zdejší dobrovolní hasiči.

Po kvalitní účasti i výsledcích borců na třech loňských kláních v náročném hasičském víceboji TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) v Moravskoslezském kraji jsou tyto soutěže v Ostravě, Vratimově a Štramberku od letoška spojeny do jediné soutěže O pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Tím ještě roste význam každé z nich.

Jako první z nich se uskuteční v neděli 13. 5. 2007 Radniční věž, kdy budou profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči závodit pod věží ostravské Nové radnice s výběhem na její ochoz. První soutěžící vystartují z Prokešova náměstí v 10:00 hodin. O měsíc později – v sobotu 16. 6. 2007 – se koná TFA Vratimov Cup a hned za týden (v sobotu 23. 6. 2007) Štramberská Trúba, kdy se bude vybíhat na ochoz známé věže.

Každá ze tří soutěží má svá specifika, ale vždy se plní podobné úkoly, které mají hlavně simulovat zásahy hasičů. Například loni v Ostravě hasič po startu provedl 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) těžkým kladivem na trenažéru, roztáhl dvě hadice s proudnicemi na délku 40 metrů, překonal dva metry vysokou bariéru, následoval transport těžké figuríny (80 kg) směrem k lešení, hasič vystoupil po žebříku na jeho konstrukci a vytáhl lanem nahoru dvacetikilogramové závaží, pak vběhl do budovy ostravského magistrátu až na ochoz věže – po 520 schodech.

Vyčerpávající sportovní výkon v TFA je ztížen tím, že hasiči musí být oblečeni do kompletního zásahového oblečení, včetně přilby, rukavic a těžké obuvi, navíc nesou na zádech bombu se vzduchem a po celou dobu musí mít zapnutý dýchací přístroj (jejich celková zátěž tak má asi 30 kg). Na ochoz radniční věže dobíhají opravdu z posledních sil. I tak se ostravský rekord blíží úctyhodné pětiminutové hranici.

Letos se koná již osmý ročník ostravské soutěže TFA. Připravuje se doprovodný program, například ukázky hasičských zásahových vozidel.

Ostravská Radniční věž již získala velkou oblibu, účastní se jí pravidelně okolo šesti desítek hasičů z celé České republiky. Loňský ročník vyhrál časem 5:31 minut Tomáš Melčák z HZS MSK, který byl před měsícem členem vítězného českého týmu na 12. světových hrách policistů a hasičů v australském Adelaide ve zkrácené, ale silovější verzi TFA, zvané Ultimated Firefighter, o den dříve skončil třetí ve stejném závodě jednotlivců od 30 do 35 let.

Ostravskou Radniční věž a Štramberskou trúbu organizuje HZS Moravskoslezského kraje, TFA Vratimov Cup zdejší dobrovolní hasiči. Jsou vyhlášeny vždy tři soutěžní kategorie: A – příslušníci HZS ČR a zaměstnanci HZS podniků do 40 let, B – příslušníci HZS ČR a zaměstnanci HZS podniků nad 40 let, C – členové jednotek SDH (sboru dobrovolných hasičů) i jednotek SDH podniků. Slavnostní vyhlášení výsledků tří nejlepších v každé kategorii soutěže O pohár ředitele HZS MSK bude 23.6. ve Štramberku. Aktuální stav poháru po jednotlivých závodech bude uveřejněn na www.hzsmsk.cz a na www.pozary.cz v sekci TFA.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet