Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výjimečný čin?

Při těžké dopravní nehodě motocyklu a osobního automobilu, jež se stala 21. dubna 2007 odpoledne, zasahovala ve svém volnu dvojice dobrovolných hasičů, členů JPO III Onšov a SDH Martinice.

Dne 21. dubna 2007 v 14:20 hodin došlo k vážné dopravní nehodě, kdy sedmatřicetiletý řidič osobního automobilu z Pelhřimovska jel po silnici I. třídy č. 34 ve směru od obce Kamenice nad Lipou na obec Božejov. V daném km odbočoval vlevo na místo ležící mimo pozemní komunikaci. V době odbočení vlevo nedal přednost v jízdě protijedoucímu motocyklu Suzuki GSX-R1000, jehož řidič, pětadvacetiletý mladík z Jindřichova Hradce, evidentně nepřizpůsobil rychlost jízdy v uzavřené obci a došlo k dopravní nehodě. Po střetu došlo k vymrštění řidiče motocyklu, který narazil nejprve do drátěného oplocení a následně do zdi v blízkosti stojícího domu. V důsledku dopravní nehody byl osobní automobil Škoda 105 převrácen na střechu. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče motocyklu, který na následky zranění na místě zemřel. Dále byl zraněn řidič automobilu a jeho spolujezdec, kteří utrpěli zranění těžká. Způsobená škoda na vozidlech je 186 000 tisíc korun.


mjr. Mgr. Michal Marušák (marusak@mvcr.cz)

Tolik citace webu www.mvcr.cz.


K této nehodě přijeli dva dobrovolní hasiči pánové Maleček Pavel a Jaroslav Vlk svým soukromým vozidlem, když se vraceli z Jindřichova Hradce.

Okamžitě zastavili a pokoušeli se vyprostit z převráceného vozidla řidiče a spulujedce. Nepodařilo se jim však otevřít dveře, tak pomocí páčidla a tzv. pantůčku t.j. tesařské sekery vypáčili zadní dveře. Vyprostili řidiče. Spolujezdec měl zaseknuté nohy a byl v bezvědomí, s jeho vyproštěním už pomáhali profesionální hasiči z Kamenice nad Lipou. Po příletu vrtulníku ZS pomohli s transportem nosítek přes mez na pole, kde vrtulník přistál. První pomoc do příjezdu ZZS na místo řídila paní, jejíž jméno není známo (snad byla z ČB), ale podle jejího přístupu bylo zřejmé, že se jedná o lékařku (nebo zdravotní sestru). Pokud oba těžce zranění přežijí, pak to bude i díky činnosti těchto dvou dobrovolných hasičů, členů JPO III Onšov a SDH Martinice. Oni sami nepřipouštějí, že by udělali cosi výjimečného.

Radek Svoboda

-wap-
Sdílet