Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyro Car '07 v Přibyslavi

24 hodin s požárními automobily, jejich řidiči, strojníky a hasiči Ve dnech 8. a 9. září 2007 se bude na letišti v Přibyslavi konat největší setkání požárních automobilů, jejich řidičů, strojníků a osádek v historii České republiky. Rozhovor s Ivo Havlíkem

Akce nese název Pyro Car '07 – svět požárních automobilů, jejich řidičů, strojníků a hasičů. Na podrobnosti jsme se zeptali Ivo Havlíka, jehož výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska počátkem ledna postavil do čela organizačního výboru vrcholné akce dobrovolného hasičského hnutí v letošním roce.

* Jak se zrodila myšlenka Pyro Caru '07?
V hasičské veřejnosti převládá nespokojenost s požárními a bezpečnostními veletrhy. Vystavovatelé si zřejmě oprávněně stěžují na přemrštěné ceny pronájmu výstavní plochy, které dosahují výše několika set tisíc korun bez dalších režijních nákladů. Tyto sumy výrobci konec konců musí promítnout do konečné ceny svého zboží. Dobrovolným hasičům vadí, že kvůli návštěvě veletrhu, který končí už v pátek po poledni, si musí vzít den dovolené, drahé je vstupné, parkování a stravování. Každý veletrh je přitom chudší, loni už v Brně nevystavovaly i některé velké firmy. Návštěvníci veletrhů by rádi viděli zejména více současné automobilové techniky, dobrovolní hasiči by chtěli auta ukázat starostům měst a obcí, kteří se rozhodují o jejich pořízení. V loňském a v letošním roce je stát štědrý, řada obcí získala miliónové dotace na nákup klíčového vybavení zásahových jednotek. Mnozí radní však nemají velkou představu, co se vyrábí, jaký vůz mohou z daních svých občanů a státní či evropské finanční injekce koupit.

* Jak je tomu jinde v Evropě?
Obdobná situace byla v Polsku. Z nespokojenosti hasičské veřejnosti s požárním veletrhem SAWO v tradičním veletržním městě Poznaň se zrodila úspěšná výstava EDURA v prostorách hasičské školy v Čenstochové, která vystavovatelům nabízí podstatně nižší ceny, pro návštěvníky tam je vstupné a parkování zdarma. Před časem jsem byl v přímořském Splitu na jednodenním setkání současných automobilů, kterou tam uspořádal chorvatský výrobce požárních nástaveb. Na pronajaté přístavní molo přijelo kolem stovky aut z Chorvatska a Slovinska. U hasičů to mělo větší ohlas než jakýkoli veletrh.
* Jak na myšlenku reagují čeští výrobci?
Představitelé největších českých výrobců přehlídku současné mobilní techniky podpořili. Myšlenkou se zabýval podzimní sněm starostů okresních a krajských sdružení hasičů a také výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Záštitu již převzal hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil, jehož dědeček byl známým výrobcem požární techniky – stříkaček pod zdomácnělým názvem „vystrčilky“.
* Proč se auta sjedou právě do Přibyslavi?
V tomto městě sídlí Centrum hasičského hnutí, které se doposud prezentovalo spíše jako ústřední muzeum, ale má ambice být rovněž institucí, která pomáhá řešit aktuální problémy současného života a práce dobrovolných hasičů. Přibyslav leží na pomezí Čech a Moravy, takřka uprostřed republiky. Pro toto místo hovoří také rozsáhlé travnaté letiště na návrší asi dva kilometry za městem. Bylo postaveno počátkem třicátých let minulého století jako záložní dráha pro nouzové přistání na lince Praha – Brno – Bratislava. Dnes zde sídlí čilý Aeroklub, v jehož řadách létá i mistr Evropy v bezmotorovém plachtění. Vedení Aeroklubu se pro náš nápad nadchlo. Piloti s organizací nejen pomohou, ale za příznivého počasí hasiče pozvou ve vyhlídkových letech do oblak.
* Jaký je ohlas?
Do naší pouti zbývá ještě pár měsíců a denně se alespoň jeden sbor zaregistruje. Když tato frekvence vydrží, dočkáme se toho, že na letišti zaparkuje několik set požárních automobilů. Sbory píšou nebo telefonují, že přijedou se dvěma nebo dokonce třema auty. Z přihlášek cítíme velký vztah hasičů ke svým automobilům. Některé vozy mají vskutku zajímavé příběhy, netýká se to jenom veteránů, ale i zcela nových aut. Zatím „bereme“ každé auto, protože plocha, kde budou parkovat, měří přibližně 750 × 150 metrů. Jelikož regulérní startovací a přistávací dráha letiště zůstane volná, je možné, že při větším zájmu o účast vyhlásíme tzv. stop stav. Platí tedy mlynářská zásada – kdo dřív přijde…
* Jaký bude program setkání?
Připravíme informace o současných trendech ve výrobě požárních automobilů a čerpadel, o pravidlech silničního provozu se zaměřením na hasiče a záchranáře, soutěže osádek automobilů. Večer vystoupí Věra Martinová, nad letiště vypálíme ohňostroj, pobavíme se a posedíme u vatry a dobrého piva, které dodá velký přítel hasičů – Velkopopovický kozel. Účastníci se mohou projít na přibyslavské náměstí, kde v sobotu 8. září dopoledne proběhne již 16. ročník slavnosti mléka a sýrů. Starobylá Přibyslav si právě letos připomíná, že uplynulo 750 let od doložené první písemné zmínky o tomto centru dolování stříbra na horní Sázavě. Zpřístupněna proto výjimečně bude i historická přibyslavská věž. Otevřeno samozřejmě bude naše ústřední hasičské muzeum. Také v nejbližším okolí Přibyslavi jsou turisticky atraktivní místa – kamenná mohyla v Žižkově Poli připomíná, že zde 11. září 1424 zemřel Jan Žižka, muzeum v Havlíčkově Borové seznamuje s životem a dílem Karla Havlíčka Borovského, magický působí zřícenina hradu Ronov a ronovský kamený most přes Sázavu, jeden z nejstarších u nás.
* Kde bude tolik účastníků spát?
Přímo na letištích ve stanech, které si přivezou. O stravování bude postaráno většinou z polních vojenských kuchyní. Záměrně nehledáme jiné možnosti ubytování, naše hasičská pospolitost by se musela večer rozjet do nějakých ubytoven, zatímco na letišti můžeme u vatry prožít krásný dlouhý večer. Věřím, že noc z 8. na 9. září bude krátká… Kdo nebude mít svůj stan, najde střechu nad hlavou v hangáru.
* Co si od Pyro Caru '07 především slibujete?
Věřím, že toto setkání přispěje k lepší orientaci sborů dobrovolných hasičů a také starostů měst a obcí v produkci současné mobilní požární techniky, že se s ní seznámí i nehasičská veřejnost. Potkají se naše zásahové jednotky, které nemají tolik příležitostí pro pospolitost, zatímco již tradičně se scházejí lidé se zájmem o historickou techniku, sběratelství nebo požární sport. Celé akci tedy dáme nejen odborný rámec, ale také společenský ráz. Pokud vyjde počasí a bude, jak říkají fotografové, dobré světlo, každý automobil zvěčníme a ze snímků vydáme zajímavou knihu.
* Mohou na přibyslavské letiště přijet i historické automobily?
Ano, bránu před dědečky automobily neuzavřeme, i když hlavní pozornost věnujeme současné, provozu schopné technice.
* Jaký je časový program?
Některé sbory hlásí, že do Přibyslavi přijedou již v pátek 7. září, stanové městečko bude pro ně připraveno. Většina se bude sjíždět v sobotu 8. září, chceme, aby do polední hodiny byla všechna auta na místě. Oficiální zahájení bude ve 13 hodin, o čtyřiadvacet hodin později, tedy hodinu po nedělním poledni 9. září, vyjedeme na spanilou jízdu napříč starobylým náměstím, které v Přibyslavi má unikátní tvar podkovy. Potom už všem řidičům popřejeme šťastný návrat do zbrojnic.
* Kde se lze přihlásit?
Písemně na adrese: Pyro Car '07, Bechyňovo náměstí 48, 582 22 Přibyslav, nebo elektronicky na adrese: ivo.havlik@studiomatrix.cz.
Můj mobilní telefon má číslo 724 07 44 41. Ptáme se jen na typ auta, rok jeho výroby, případně výrobce nástavby, a kontaktní spojení. Mladý hasič Jiří Votava z SDH Hřiště iniciativně vytvořil webové stránky pyrocar.estran­ky.cz. Na nich všechny přihlášené sbory a auta registruje.

Děkujeme za rozhovor.

-kaw-
Sdílet