Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V opuštěném domě v Praze hořely lůžkoviny, policisté zachránili člověka, pyrotechnik zajistil granát

Jednotka HZS Praha likvidovala C proudem vody požár části matrace a lůžkovin v opuštěném domě v ulici Evropská. Z důvodu nálezu ručního granátu v jedné z místností byla na místo vyžádána pyrotechnická služba Policie ČR.


Záchranu lidského života si policisté pohotovostní motorizované jednotky připsali dvě hodiny po půlnoci, kdy na tísňovou linku oznámil muž, že z neobývaného domu ve Špotzově v Praze 6 vychází hustý bílý dým. Policisté okamžitě vyjeli k místu požáru.

Před domem se nacházel muž, který uvedl, že se v domě zdržuje, ale stihl vylézt oknem. Policisté po chvíli zjistili, že spolu s ním tam ale pobývá i jeho kamarád, který je zřejmě stále uvnitř a nereaguje na volání. V tu chvíli už z domu vycházel velmi hustý a štiplavý dým. Policisté však neváhali a vydali se do hořícího domu muže zachránit.

Po několika minutách ho nalezli na zemi v jednom z pokojů. Muž byl velmi dezorientovaný a zmatený a odmítal z domu odejít s tím, že tam má všechny své věci a nikam nepůjde. Policisté ho proto museli zajistit a z domu vyvést.

Kdo by si však myslel, že tímto zákrok skončil, je na omylu. Chvíli poté, co muže vyvedli ven, jim s ledovým klidem oznámil, že se v domě nachází funkční granát. Mezitím na místo dorazili hasiči, kteří okamžitě začali hasit a prohledávat dům. Asi po čtyřech minutách informaci potvrdili s tím, že se s největší pravděpodobností jedná o obranný granát. Operační důstojník na místo okamžitě vyslal pyrotechnika.

Policisté z místního oddělení Vokovice nařídili oboustrannou uzávěru ulice Evropská, evakuaci rodiny z přilehlého domu a také pěti osob z nedaleké provozovny rychlého občerstvení. Pyrotechnik poté granát z domu vynesl a po prvotním ohledání zjistil, že se jedná o granát bez trhaviny a iniciátoru.

Při samotné záchraně života se zasahující policisté nadýchali škodlivých zplodin a po příjezdu záchranářů museli inhalovat kyslík k zastavení dušnosti.

Díky maximálnímu nasazení policistů pohotovostní motorizované jednotky se tak podařilo zachránit během pěti hodin dva lidské životy.

Foto: Policejní deník

npor. Mgr. Hana Jeřábková, DiS.
Policie ČR

Sdílet