Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STIHL® TIMBERSPORTS® – CZECH CUP

Všichni, kdo mají rádi napětí, létající třísky a stoupající adrenalin, se mohou těšit na kvalifikační závody divácky atraktivní dřevorubecké soutěže STIHL® TIMBERSPORTS® .

STIHL® TIMBERSPORTS® – CZECH CUP na Šumavě a v Krušných horách
Drsné a atraktivní dřevorubecké soutěže míří do Sušice a Kadaně



Vzhledem k velikému zájmu organizátoři zvolili uspořádání dvou kvalifikačních závodů, ze kterých jedenáct nejlepších dle časů a následného bodového hodnocení v jednotlivých disciplínách postoupí do otevřeného Mistrovství STIHL® TIMBERSPORTS® ČR 2007, které se bude konat 8. července 2007 v areálu nákupního a zábavního centra Olympia v Brně – Modřicích. Dvanáctým bude obhájce titulu Jan Svoboda a dvě místa zbývají na divokou kartu pro nejlepší v intenzivním kempu.

První kvalifikační závod – CZECH CUP města Sušice proběhne 12. května na náměstí Svobody od 11 hodin, druhá kvalifikace – CZECH CUP města Kadaně se bude konat 2. června na Mírovém náměstí od 10 hodin.

Kvalifikační závod proběhne ve čtyřech disciplínách v pořadí Standing Block Chop, STIHL Stock Saw, Single Buck a Underhand Chop.

Martin Komárek, čtyřnásobný mistr Evropy a třetí v pořadí na mistrovství světa v dřevorubeckých sportech je přesvědčen, že STIHL® TIMBERSPORTS® se neomezuje jen na profesionály, ale je atraktivní pro širokou veřejnost: „Každý s trochou elánu a nadšením pro překonávání nových výzev má možnost si tento sport vyzkoušet v rámci tréninkového kempu. Divákům, kteří se přijdou podívat na kvalifikační závody, mohu zaručit, že se jistě nudit nebudou. Stoupající zájem veřejnosti o tento sport a bohatá divácká kulisa z loňského Národního finále mě v tom jen utvrzují.“

Organizátorem a sponzorem tohoto klání je společnost Andreas STIHL, která je celosvětovou jedničkou na trhu s motorovými pilami.

Sezóna STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES probíhá od května do září, ale tréninkové kempy se pořádají během celého roku. Letošní přípravný kemp se koná od 3. až do 8. 7. 2007 a již tradičně se dělí na základní a intenzivní. Přihlášky a více info na http://www.timbersports.cz/navi/index.php?m=45.


Přehled kvalifikačních disciplín:
 Standing Chop (přesekávání stojícího kmene)
 Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou)
 Single Buck (řezání ruční pilou)
 Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene)



Více informací o tomto sportu naleznete na webových stránkách www.timbersports.cz

POPIS JEDNOTLIVÝCH DISCIPLÍN

Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou)
Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Každý závodník užívá k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene stejnou pilu. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musí mít stanovenou tloušťku, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví až při dopadu druhého kotouče na zem.





Standing Chop (přesekávání stojícího kmene)
Disciplína simuluje kácení stromů a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají na míru vyrobené sekery, upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník seká kmen nejdříve z jedné strany, potom kmen doseká ze strany druhé.



Single Buck (řezání ruční pilou)
Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná se signálem rozhodčího a končí s kompletním odříznutím kotouče. V této disciplíně rozhoduje rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.




Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene)
Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje výsledný čas.


Andreas STIHL spol. s r.o.
Andreas STIHL spol. s r.o. je dceřinou společností koncernu STIHL AG a výhradním obchodním zastoupením tohoto světového výrobce malé lesní a zemědělské mechanizace v ČR. Historie společnosti STIHL sahá do roku 1926, kdy Andreas Stihl založil s několika spolupracovníky nevelkou strojírenskou firmu. Dnes společnost STIHL zaměstnává více než 7 800 pracovníků na celém světě. Důraz na inovace, uplatňování progresivních technologií i poznatků vlastního výzkumu – to jsou základy, na kterých stojí proslulá kvalita a spolehlivost produktů STIHL.


V případě zájmu o bližší informace prosím kontaktujte:

S&K Public
Jan Brabec
Gorkého 1, 661 54 Brno
www.timbersports.cz

tel.: 541 217 470 nebo 724 642 071
e-mail: brabec@skpublic.cz


maXmedia s.r.o.
Kryštof Šabacký
Babákova 2149, 148 00 Praha 4
www.GSMA.cz

tel.: 272 911 285 nebo 604 691 147
e-mail: krystof@GSMA.cz


-kaw-
Sdílet