Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři osoby opustily hořící dům před příjezdem hasičů, plameny objekt na Mladoboleslavsku zničily

Dne 26. 11. 2013 krátce před půl druhou hodinou ranní byl na linku tísňového volání HZS SČK oznámen požár střechy rodinného domu v obci Brodce na Mladoboleslavsku.

Na základě tohoto oznámení byly na místo vyslány čtyři jednotky PO. První se na místo dostavila profesionální jednotka z Benátek nad Jizerou. Průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru celé střešní konstrukce na rodinném domě o rozměrech cca 5 × 12 metrů Jednalo se o jednopodlažní dům s půdním prostorem.

V době vzniku požáru se v domě nacházely dvě dospělé osoby a jedno dítě. Tyto osoby opustily dům ještě před příjezdem jednotek. Na místě byly rozvinuty dva proudy C a jeden proud po automobilovém žebříku.

Požár byl jednotkami lokalizován po cca hodině, kdy veškeré hasební práce probíhaly v dýchací technice. Na místě byla ponechána dobrovolná jednotka na střežení požářiště a poté byla nápomocna vyšetřovatelům při ohledání. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že s největší pravděpodobností došlo ke vznícení sazí v komíně a vzhledem ke špatnému stavu komínového tělesa došlo k rozšíření na stropní konstrukci a střechu domu.

Škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na 500.000,– a uchráněné hodnoty ve stejné výši. Požár i zásah se obešel bez zranění jak civilních tak zasahujících.

Hasiči na místě:

  • HZS Mladá Boleslav – CAS 30 T815–7, AZ 37 Iveco
  • HZS Benátky nad Jizerou – CAS 20 T-815, CAS 32 T-815
  • HZSp Škoda Auto a.s. – PHA 40 Scania
  • JSDH Luštěnice – CAS 25 L101, CAS 25 RTHP

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů
HZS Mladá Boleslav

Sdílet