Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

112 se zdravotníkům nelíbí

Současná praxe se nelíbí řediteli záchranky Prahy-západ Michalu Havlíčkovi. "Pochybení hasiče nelze vyloučit. Ani neznáme čas, kdy hasič volání SOS přijal.

Tísňovou linku 112, na kterou z 90 procent volají lidé kvůli rychlé zdravotnické pomoci, obsluhují hasiči! Volání na jediné univerzální centrum tísňového volání může mít fatální následky. Operátoři-hasiči sice znají cizí jazyky, ale nemají kvality diplomovaných sester z dispečinků záchranky. Nemohou vždy odborně poradit a informace o pacientovi jen předávají záchrance. A přitom v boji o život jde o správné rozhodnutí odborníků a hlavně o čas!

Jak vypadá vymoženost, která funguje od 1. ledna nejen pro volající z mobilu, ale i z pevných linek? „Linku 112 obsluhují hasiči,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Soňa Jindráková s tím, že zdravotníci byli proti tomuto rozhodnutí. „Nikdo jiný si ale linku 112 pod sebe vzít nechtěl,“ zdůvodnila, proč pacienty zpovídají hasiči.

Ne všechny informace, které nám hasiči poskytli, byly v pořádku," dodal.

Podle mluvčího pražských hasičů mají dispečeři linky 112 kurs zdravovědy a dokáží poskytnout předlékařskou pomoc. „Máme několik negativních zkušeností. Dispečer-zdravotník ví, jak vést komunikaci o zdravotním stavu pacienta. Hasič ji nedokáže ani přesně interpretovat. A my se musíme rychle rozhodnout, jaký z pěti typů záchranných týmů k pacientovi vyšleme,“ řekl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Navíc nechápe, proč tak intimní věc, jako je zdravotní stav, má pacient rozebírat s hasičem.

Podle zdravotníků je jednotné evropské číslo tísňového volání vhodné snad jen pro cizince. I když… i v Evropě je trend už jiný. Skandinávské země od jednotné linky ustupují a znovu přecházejí na samostatné národní linky tísňového volání. Kdo se chce u nás opravdu dovolat rychlé pomoci, měl by si dál pamatovat linky 150, 155, 156 a 158.

Alena Sobotková
Sdílet