Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení „Aktivní střelec“ prověřilo v Mostě součinnost složek IZS, v objektu školy se nacházeli tři ozbrojenci

Střelba na střední škole v Mostě si vyžádala několik zraněných! Zásahová policejní jednotka nakonec zneškodnila trojici střelců, která vtrhla se samopaly a pistolemi do školy a bezhlavě pálila na vše živé!

Naštěstí ale šlo jen o speciální taktické součinnostní cvičení složek Integrovaného záchranného systému nazvané AKTIVNÍ STŘELEC. Jeho cílem bylo ověřit postupy policie při střelbě ve školním zařízení s větším počtem zraněných osob a součinnost složek Integrovaného záchranného systému a městské policie.

I přesto, že šlo pouze o cvičení, tak z taktických a bezpečnostních důvodů bohužel nesměli novináři dovnitř budovy, kde probíhalo samotné a tedy také nejzajímavější část cvičení při zneškodnění „pachatelů.“

„Policie ČR podobnými cvičeními reaguje na situaci ve světě, kdy útokům střelců padly za oběť nejen nevinné osoby, ale i děti. Policisté se snaží eliminovat možná rizika, a proto nacvičují i zvládnutí takto mimořádných událostí,“ řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová s tím že prověřovací cvičení odstartovalo telefonické oznámení na linku tísňového volání 158 „o pravděpodobné střelbě ve škole".

„V objektu školy se měli nacházet tři střelci. Úkolem policistů bylo v co nejkratším čase v neznámé budově nalézt střelce, zastavit jejich jednání a zajistit bezpečí pro ohrožené osoby. Na akci se podílely desítky policistů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje (zásahová jednotka, speciální pořádková jednotka, základní policejní útvary, dopravní policie, kriminální policie) a další složky Integrovaného záchranného systému – Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. Dále také strážníci Městské policie Most a Městské policie Litvínov,“ uvedla Bartošová.

Dokonalé maskování zranění, které podtrhovalo věrohodnost situace, zajistili pracovníci Školního policejního střediska Teplice. „Taktické cvičení na místě řídil vedoucí Školního policejního střediska krajského ředitelství mjr. Ing. Vít Pech. Velitelem zásahu byl zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR Most plk. Ing. Jindřich Bergmann. Součinnostní cvičení se uskutečnilo v souladu s plánem cvičení složek Integrovaného záchranného systému,“ konstatovala mluvčí policie.

Na místě taktického cvičení byli zástupci vedení krajského ředitelství a vedení územního odboru Most. Jako hosté – pozorovatelé se cvičení zúčastnili zástupci Policejního prezídia ČR, kolegové z Policejního ředitelství Chemnitz, zástupce vedení HZS, zástupci městských policií Most a Litvínov.

„Poděkování patří vedení Střední školy technické Most Velebudice, které poskytlo prostory a také se angažovalo během příprav. Nemalý dík směřuje k pedagogům a studentům školy oboru "Bezpečnostně právní činnost“, kteří se do součinnostního cvičení aktivně zapojili. Materiální zdravotnické vybavení na taktické cvičení poskytl Krajský úřad Ústeckého kraje," dodala Bartošová.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet