Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jiskry úhlové brusky stačily ke vzniku požáru, jeho lokalizace zabrala hasičům jen pár minut

To, že jiskra stačí k založení požáru je obecně známá skutečnost. Ve večerních hodinách se o tom přesvědčil i jeden z obyvatelů městské části Kroměříž – Trávník.

Jak v průběhu vyšetřování zjistili vyšetřovatelé hasičů z Kroměříže, muž v podvečerních hodinách řezal pomocí úhlové brusky kovové předměty. I když pracoval na otevřeném prostranství před obytnou dílnou, svazky žhavých částic kovu vlétávaly otevřenými vraty přímo do jejího interiéru, kde se nacházel koberec, pohovka a další zařízení z hořlavých materiálů. Po ukončení práce muž dílnu uzavřel a odešel domů. Asi po hodině a půl si občané všimli plamenů, které zachvátily jak dílnu, tak i přiléhající kurník.

Na operační středisko krajských hasičů ve Zlíně byl požár oznámen v 19:26 hodin. Bezprostředně po zpracování prvotních informací byly na místo požáru vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Kroměříže a Trávníku.

Rychlým zásahem se podařilo hasičům požár do tří minut dostat pod kontrolu a postupně ho zlikvidovat.

I když škoda na obytné dílně a kurníku sousedky byla podle vyjádření majitelů minimální, podařilo se hasičům zachránit další majetek v hodnotě asi 2 000.000,– Kč. Vzhledem k silnému větru totiž hrozilo rozšíření požáru na blízké hospodářské a obytné objekty. Zachráněn byl také malotraktor majitele.

Mimo způsobené škody připomene viníkovi jeho nedbalost také udělaná pokuta od hasičů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet