Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušník HZS Karlovarského kraje je zapojen do mezinárodní pomoci na Filipínách

Do oblastí postižených nedávným tajfunem Hayian odcestoval mezinárodní tým odborníků, který přímo na místě pomáhá obyvatelům Filipín. Členem týmu je také příslušník Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Miroslav Lukeš.

Koordinační a vyhodnocovací tým Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události EU (dále jen tým ERCC) byl do oblasti postižených tajfunem vyslán na základě oficiální žádosti Filipín. O vyslání týmu ERCC rozhodla Evropská komice a členové týmu odcestovali v úterý 26. listopadu 2013. Na Filipínách budou analyzovat situaci v zemi, vyhodnocovat ji a koordinovat příchozí humanitární pomoc ze zemí Evropské unie.

Ve čtyřčlenném týmu ERCC je také zástupce z České republiky, příslušník HZS Karlovarského kraje Miroslav Lukeš. Ten je uznávaným odborníkem v oblasti krizového řízení při mimořádných živelných katastrofách a poskytování humanitární pomoci.

V červenci letošního roku byl například zařazen opět jako jediný zástupce z České republiky v mezinárodním týmu, který Evropská komise vyslala na misi do Nigérie.

Složení týmu ERCC:

  • Marius Dogeanu (RO) – vedoucí týmu
  • Miroslav Lukeš (CZ) – zástupce vedoucího týmu, koordinační expert
  • Frederic Delcroix (FR) – vyhodnocovací expert
  • Stephan Frauenknecht (DE) – logistický expert
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet