Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali zavalené muže

Vyhledávání a záchrana osob v sutinách zříceného domu byly námětem taktického cvičení Integrovaného záchranného systému v bývalém zemědělském areálu v Měníně–Jalovisku na Brněnsku, které se konalo 24. 4. 2007.

V objektu zchátralého sila se střecha objektu a zdivo zřítily na čtyři muže, kteří ji rozebírali. Pátý muž byl zraněn padajícím materiálem a zdivem v sousedním objektu. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích a v Lidické ulici v Brně, a jednotky dobrovolných hasičů z Měnína, Blučiny a Žatčan. Povolána byla i skupina kynologů se psy s výcvikem k vyhledávání osob, z letiště v Brně odstartoval vrtulník letky Policie ČR, na jehož palubě byli hasiči–lezci se specializací k práci ve výškách a hloubkách. Na místě události byl zřízen štáb velitele zásahu a hasiči postavili zdravotnické stany ke shromažďování a ošetřování zraněných. Policisté prostor uzavřeli před přístupem dalších lidí, které by mohlo ohrozil padající zdivo.

Objekt nejdříve prohledali kynologové se psy, kteří v sutinách označili místa závalu osob. Prvního z pěti zraněných vzápětí hasiči zachránili z přízemní budovy. K vyhledávání dalších čtyř pohřešovaných mužů se hasiči–lezci na lanech spustili do sutin polozříceného sila. Po troskami postupně našli tři zraněné muže. Všem na místě poskytli předlékařskou pomoc včetně fixace krční páteře a pomocí speciálních nosítek a lan je zachránili z objektu. Čtvrtý muž, kterého hasiči vyprostili ze sutin, nejevil známky života. Všech pět figurantů, představujících zraněné muže, hasiči dopravili do zdravotnického stanu k dalšímu ošetření.

Cvičné záchranné akce se zúčastnily desítky profesionálních i dobrovolných hasičů i příslušníků dalších složek Integrovaného záchranného systému. Všechny úkony záchranáři dělali reálně tak, jak by to bylo nutné při skutečném zásahu. K záchraně zavalených osob ve výkopech nebo v sutinách budov hasiči vyjíždějí poměrně často. Na konci března například hasiči spolu s kynology prohledávali sutiny zřícené části domu ve Francouzské ulici v Brně, minulé úterý zachraňovali dva muže zavalené zeminou ve výkopu v Hraběticích na Znojemsku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet