Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bruntálští hasiči cvičili na hradě Sovinec

Dne 26. 4. 2007 v 15:00 hod. byl na operační středisko hasičů Bruntál nahlášen požár dělové věže na hradě Sovinec v obci Jiříkov. Naštěstí se nejednalo o skutečný požár, ale o plánované taktické cvičení.

V přízemních prostorech polygonální dělové věže na šestém hradním nádvoří došlo k simulovanému požáru uskladněného materiálu. Jednalo se o uskladněnou historickou požární techniku a uskladněné dříví. Místnost je z kamenného zdiva, bez oken, přístup do místnosti byl pouze ze šestého hradního nádvoří dřevěnými okovanými vraty.

Byla rozehrána situace, kdy při snaze o likvidaci vzniklého požáru jeden zaměstnanec hradu spadl do hradního příkopu. Ten je tvořen pětimetrovou kamennou zdí.

Na místě požáru zasahovaly jednotky sboru dobrovolných hasičů Jiříkov, Rýmařov a dále pak profesionální jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Rýmařov a lezecká skupina profesionálních hasičů ze stanice Bruntál.

Při zásahu museli hasiči překonat vzdálenost přes 200 m, blíž se s hasičskou technikou nedostali. Zásobování vodou k hašení bylo zajištěno z požárních cisteren a dále z dvacetihekto­litrové požární nádrže. Veškeré hasební práce byly prováděny v dýchací technice.

Lezecká skupina provedla záchranu osoby z hradního příkopu. Požár byl likvidován 40 minut od nahlášení kastelánem hradu. Cvičení vyhodnotil ředitel územního odboru Bruntál plk. Ing. Jiří Patrovský. Hasiči počítají s tím, že se v budoucnu na hrad Sovinec vrátí a věří, že se bude opět jednat pouze o cvičení.

Včerejší den hasiči v okrese Bruntál trávili ve velkém tempu, neboť zasahovali u 14 mimořádných událostí – 2× u požárů, 2× u dopravních nehod, 2× řešili únik nebezpečných látek a 8× poskytovali technickou pomoc.


kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet