Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sebevrahům se dá jejich počínání rozmluvit, situaci nesmí nikdo ze záchranářů podcenit

Drama zažili v posledních dnech záchranné složky, když muž zavolal na tísňovou linku 112 Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a do telefonu operátorovi tvrdil, že skoncuje se svým životem. Operátor tísňové linky 112 nenechal nic náhodě a okamžitě začal s mužem hovořit. Ten však po chvíli hovor sám ukončil.

Pokud chce někdo spáchat sebevraždu, tak ji pravděpodobně i spáchá. Pokud se zavčasu dovíme o takovém úmyslu, je velká šance na záchranu. Takový člověk může hledat na poslední chvíli pomoc, chce někomu sdělit, co chce udělat. Snažíme se pak takového člověka vrátit zpět do života.

To je smysl vyjednávání se sebevrahem. Ukázat mu jinou cestu. On bohužel vidí jen tu svou – sebevraždu.

vysvětluje na úvod kpt. Mgr. Hana Kvasničková, policejní vyjednavač

Operátor tísňové linky nenechal nic náhodě, lokalizoval polohu volajícího a ihned informoval Policii ČR a okamžitě byl do případu zapojen právě policejní vyjednavač.


První kontakt jsem se sebevrahem navázala a zhruba po hodině a půl přerušovaného hovoru jsem se dozvěděla, kde se pravděpodobně nachází.

Po dlouhých hodinách se podařilo zoufalého muže přemluvit k osobnímu setkání.

Během rozhovoru se muž svěřil o svých starostech a problémech, které mu život připravil. My jsme většinou po dlouhé době první, kteří jsou ochotni vyslechnout zlomeného člověka. Nevěřil, že k němu někdo přijde.

Bylo chladno, zima a pršelo. Sedli jsme si do auta a muž spustil dlouhý monolog. Postupně jsme se společně vraceli k určitým fázím jeho života.

Práci psychologů u Hasičského záchranného sboru jsme se věnovali v článku nedávno. Hlavním posláním psychologické služby HZS je pomáhat lidem, ať už se jedná o příslušníky či zaměstnance hasičského záchranného sboru, nebo osoby, které se dostaly do nějaké krizové situace, u níž hasiči zasahují, dozvíte se například v článku.

Nejdůležitější je vyslechnout člověka, kterému se zhroutil svět a sám nevidí jinou možnost v životě než si ho vzít.

Tento příběh mluví o šťastném konci, a to vše díky vyškoleným pracovníkům na operačním středisku HZS Pardubického kraje i skvělému postupu policejního vyjednavače. Tyto situace nikdo ze záchranářů nemůže podcenit, bylo by to vážné riziko. Cílem je vždy najít a zachránit toho, kdo chce se svým životem skoncovat.

„Jen za rok máme asi dvacet podobných případů. Za dobu své policejní kariéry vyjednavače jsem měla jediný případ, kdy nám muž nedal šanci s ním mluvit a svůj čin dokonal,“ dodává kpt. Mgr. Hana Kvasničková, která pracuje jako policejní vyjednavač již sedm let a za tu dobu zachránila spoustu životů.

Při vyjednávání nesmím nikdy lhát, musím se vyvarovat planým slibům. Velmi důležitá je důvěra. Věřím, že to bude mít vždy dobrý konec. Chci pomoci člověku v nouzi. Každý člověk se může dostat do nějaké krizové situace. Za takovým rozhodnutím může být finanční problém, nešťastná láska či jiná krizová životní situace.

Dotyčný neví, jak situaci řešit, a nakonec najde jediné východisko, a to je ukončit život sebevraždou. Věřím tomu, že každá věc má nějaké řešení a každý by měl, než se odhodlá k něčemu takovému, využít všech možností, jak danou situaci řešit. Svěřit se rodině, někomu blízkému nebo vyhledat odbornou pomoc.

uzavírá další šťastný konec příběhu Hana Kvasničková

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet